Zie in de rechterbalk of onderaan de pagina (smartphone) voor alle artikelen op alfabetische volgorde

 

 

Burn-out of overspannen

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten.​ Bij overspannen zijn, passen soortgelijke klachten, maar ze zijn dan milder en sneller over.

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stressveroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet.

Bedplassen

Een kind is zindelijk als het ook 's nachts de plas op kan houden. Meestal ontwikkelt zindelijkheid zich tussen het tweede en vijfde levensjaar: kinderen worden zich bewust van de aandrang om te plassen en zij leren de bekkenbodemspieren beheersen, wat nodig is om de plas op te houden. We spreken van bedplassen als een kind van vijf jaar of ouder 's nachts de plas niet kan ophouden. Kinderen die in bed plassen, merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Ze hebben dit nog niet geleerd. Bedplassen komt niet doordat het kind te veel drinkt of te diep slaapt. Het gebeurt ook niet met opzet.

Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Mogelijke klachten zijn niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een gewone verkoudheid beperkt zich dus niet tot de neus.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Uw neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit uw neus lopen of naar achter in uw keel lekken. Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd. In uw neus kan dit een niesprikkel geven, en in uw keel of luchtpijp een hoestprikkel. Door een ontsteking van het keelslijmvlies kunt u ook keelpijn krijgen. Zijn ook de stembanden ontstoken, dan kan dat heesheid geven.

Vleesboom / myoom

Een vleesboom of myoom is een verdikking in de wand van de baarmoeder en bestaat uit spier- of bindweefsel. Een vleesboom kan klein blijven of langzaam groeien. Een vleesboom is goedaardig en geeft meestal weinig klachten. Het wordt vaak per toeval ontdekt in een onderzoek naar iets anders. Vleesbomen komen veel voor: bijna de helft van de vrouwen jonger dan 50 jaar heeft een vleesboom. Meestal beïnvloed het je kansen om zwanger te worden niet en ook tijdens een zwangerschap zou het geen klachten moeten geven. Soms kun je er echter heftige bloedingen van krijgen tijdens de menstruatie. Ook kan de vleesboom tot wel 1 kg groeien. Soms kan dan een operatie nodig zijn.

Bij de volgende klachten kun je denken aan een vleesboom: 

homeopathie nvkh