Menstruatieklachten en PMS

Menstruatieklachten of dysmenorroe zijn alle klachten dat je kunt krijgen vóór, tijdens of na de menstruatie. Klachten kunnen o.a. zijn: buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, premenstrueel syndroom (pms), stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, misselijkheid, woede-uitbarstingen, overmatig bloedverlies, te korte of te lange menstruatie, onregelmatige menstruatie, of zelfs afwezigheid van menstruatie.
De menstruatiecyclus, net zoals een zwangerschap en ‘de overgang’, is een volledig natuurlijk gegeven en je zou er geen klachten van moeten hebben.

Als je er dus wel last van hebt is dat niet zoals het moet zijn. Hoeveel last iemand heeft van de menstruatie verschilt enorm.
De menstruatie is functioneel voor het lichaam. Naast het afstoten van het opgebouwde slijmvlies bij een niet-bevruchte eicel, verandert de PH-waarde ook tijdens de menstruatie. Dit zorgt ervoor dat vaginale ziektes en schimmels geen kans krijgen. In die zin is het dus een belangrijke reiniging voor het lichaam.
.

Wat kun je doen bij menstruatieklachten?

Eén manier om menstruatieklachten te verlichten is met pijnstillers. Er bestaat pijnstilling die vooral geschikt is voor deze klachten. Soms is dat voldoende om te blijven functioneren tijdens deze dagen.
In veel gevallen krijgen meisjes met menstruatieklachten al snel de anticonceptiepil voorgeschreven om de klachten wat te dempen. In sommige gevallen met goed resultaat. Het nadeel van deze aanpak is dat de bestaande problemen met de natuurlijke cyclus nu met ‘niet-eigen’ hormonen gereguleerd worden. Soms wordt de pil zelfs aaneengesloten geslikt, zodat er geen enkele menstruatie meer is. De klachten worden hierdoor soms juist onderdrukt en verbloemd. Terughoudendheid is dus geboden. 


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal precies uitvragen welke klachten je precies hebt en wanneer die zich voordoen: voor, tijdens of na de menstruatie. Dit kan zeer verschillend zijn. Ook zal de homeopaat navragen waardoor je enigszins verlichting krijgt van die klachten. Dit kan zijn door dubbel te buigen of door een warme kruik bv. Ook zal gekeken worden of deze klachten zich ook al in de familie voordoen. Vaak zie je dat je oma of je moeder hier ook al last van hadden.


Voorbeeld

Een patiënte van me heb ik voor haar menstruatieklachten het homeopathische middel Sabina gegeven (Zevenboom). Zij had téveel bloedverlies tijdens de menstruatie, maandverband of een tampon is niet voldoende. Het bloed was helderrood met donkere stolsels. Als de menstruatie onderdrukt werd, b.v. door de pil kon ze last krijgen van duizeligheid sinds gebruik van die anticonceptie. Ook waren er soms bloedingen tussen twee periodes in of maandenlang continue bloedverlies. Er waren buikkrampen, pijn in de baarmoeder en lage rugpijn uitstralend naar haar schaambeen en dijen.

Zij had een historie van herhaaldelijke miskramen tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Tijdens een bevalling bleef de placenta achter en bleef zij maar bloeden. Het stopte het overmatige bloedverlies. Ook bij ontsteking van de baarmoeder of de eierstokken na een miskraam was dit middel aangewezen bij haar.

Zij had vaak heftige hoofdpijn voor of tijdens de menstruatie, tegen migraine aan, met overgeven tot gal aan toe. Soms was  zij elke maand dagenlang ziek hiervan. Er was een verergering van de pijn en het bloedverlies door te bewegen, stilliggen was het beste. Ook was er verergering door warmte bv een warme kamer of in bed. Verder kon deze vrouw behoefte hebben aan citroen, frisse dingen en zout. Ze was wat overgevoelig voor geluid, vooral muziek kon onverdraaglijk zijn. Na inname van dit middel verdwenen haar menstruatieklachten. Van tijd tot tijd neemt zij nog een paar korrels in.

homeopathie nvkh