Menstruatieklachten en PMS
Menstruatieklachten of dysmenorroe zijn alle klachten dat je kunt krijgen vóór, tijdens of na de menstruatie. Klachten kunnen o.a. zijn: buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, premenstrueel syndroom (pms), stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, misselijkheid, woede-uitbarstingen, overmatig bloedverlies, te korte of te lange menstruatie, onregelmatige menstruatie, of zelfs afwezigheid van menstruatie.
De menstruatiecyclus, net zoals een zwangerschap en ‘de overgang’, is een volledig natuurlijk gegeven en je zou er geen klachten van moeten hebben.
Als je er dus wel last van hebt is dat niet zoals het moet zijn. Hoeveel last iemand heeft van de menstruatie verschilt enorm.
De menstruatie is functioneel voor het lichaam. Naast het afstoten van het opgebouwde slijmvlies bij een niet-bevruchte eicel, verandert de PH-waarde ook tijdens de menstruatie. Dit zorgt ervoor dat vaginale ziektes en schimmels geen kans krijgen. In die zin is het dus een belangrijke reiniging voor het lichaam.
.
Wat kun je doen bij menstruatieklachten?
Eén manier om menstruatieklachten te verlichten is met pijnstillers. Er bestaat pijnstilling die vooral geschikt is voor deze klachten. Soms is dat voldoende om te blijven functioneren tijdens deze dagen.
In veel gevallen krijgen meisjes met menstruatieklachten al snel de anticonceptiepil voorgeschreven om de klachten wat te dempen. In sommige gevallen met goed resultaat. Het nadeel van deze aanpak is dat de bestaande problemen met de natuurlijke cyclus nu met ‘niet-eigen’ hormonen gereguleerd worden. Soms wordt de pil zelfs aaneengesloten geslikt, zodat er geen enkele menstruatie meer is. De klachten worden hierdoor soms juist onderdrukt en verbloemd. Terughoudendheid is dus geboden.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal precies uitvragen welke klachten je precies hebt en wanneer die zich voordoen: vóór, tijdens of na de menstruatie. Dit kan zeer verschillend zijn. Ook zal de homeopaat navragen waardoor je enigszins verlichting krijgt van die klachten. Dit kan zijn door dubbel te buigen of door een warme kruik bv. Ook zal gekeken worden of deze klachten zich ook al in de familie voordoen. Vaak zie je dat je oma of je moeder hier ook al last van hadden. Heb je voornamelijk lichamelijke klachten of meer psychisch/emotioneel in de zin van meer prikkelbaar of huilerig of somber? Hoe ben je verder van karakter? Heb je het eerder warm of koud? Wat vind je lekker om te eten of drinken en wat niet? Hoe gaat het slapen? Op basis van al deze informatie kiest de homeopaat het meest passende individuele middel. Daarvan merk je al binnen 2 menstruatiecycli verbetering.