Kinkhoest

Kinkhoest is een infectieziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie, Bordetella pertussis. De ziekte wordt overgebracht door druppeltjes die bij het hoesten ontstaan en is zeer besmettelijk. Na besmetting is er een incubatietijd van 1-3 weken zonder verschijnselen. Daarna komen de eerste symptomen die kunnen lijken op een gewone verkoudheid of een klein droog kuchje. Het hoesten wordt hierna steeds heftiger en krampachtiger. In dit stadium is de besmettelijkheid het grootst.
Hierna doen de hoestbuien zich steeds meer aanvals-gewijs voor, soms vooral ’s nachts, waarbij het kind zich helemaal leeghoest tot stikkens toe en dan met een gierende uithaal weer lucht schept.

 Dit kan gepaard gaan met braken, rood worden, tranende ogen, opgeven van taai slijm of hoofdpijn. In dit stadium zijn vooral de afvalstoffen die de bacteriën achterlaten het probleem, niet de bacteriën zelf. Antibiotica helpen daarom nu niet.
Vier weken na het begin van de ziekte moet het herstel in gaan treden. De hoestbuien nemen in aantal en heftigheid af. Maar ervaring leert dat het nog wel maanden of een jaar kan duren voordat de kinkhoest echt over is.
Op dit moment is er sinds lange tijd sprake van een kinkhoest epidemie. De kinderen zijn wel ingeënt (DKTP), maar het vaccin van destijds biedt inmiddels onvoldoende bescherming.  Kinkhoest is zelden gevaarlijk, bij baby’s en zuigelingen kan het vaker complicaties geven.

Wat kun je doen bij kinkhoest?

Er weinig wat je kunt doen voor iemand die al de kenmerkende, krampachtige, droge hoestaanvallen heeft. Antibiotica werken alleen in het eerste stadium als de karakteristieke hoestaanvallen er nog niet zijn en het dus nog niet herkend wordt. ’s Nachts kan op een snoepje zuigen of wat drinken even verlichting geven, maar een kinkhoestaanval is niet te onderdrukken. Vaak zijn zowel het kind als de ouders na een paar weken uitgeput door slaapgebrek! Uitzieken lijkt de enige optie, maar de hoest blijkt zeer hardnekkig te zijn.


Hoe werkt de homeopathische behandeling bij kinkhoest?

De homeopaat zal precies uitvragen hoe de kinkhoest bij uw kind zich voordoet. Wanneer hoest het kind het meest: overdag of ’s nachts? Loopt het rood aan of juist bleek of blauwig in het gezicht? Is er braken door het hoesten of pijn op de rug? Komt er slijm mee of is de hoest echt droog? Wanneer wordt het hoesten erger bv binnen of buiten of liggend of door warmte of kou of bij het wakker worden?
Hiernaast zal zij ook naar andere dingen vragen: hoe is uw kind van karakter, welke ziektes heeft het nog meer gehad, is het kind warmbloedig of kouwelijk, in welke positie slaapt het, wat vindt het kind lekker om te eten of juist heel vies?
Op basis van al deze informatie kan de homeopaat een middel geven dat precies bij de kinkhoest van dit kind past. Ieder kind kan zo een ander middel nodig hebben. Er zal snel verbetering zijn met het passende middel. We houden contact, zodat eventuele aanpassingen in het middel snel kunnen worden opgepakt.

Hannie van de Ven is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. Dit is een beroepsvereniging met meer dan 600 aangesloten leden.  Dit geeft u de waarborg dat deze praktijk aan hoge kwaliteitseisen voldoet. 

Informatie en Afspraken

  • 06-36013433
  • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
  • Mail: info@homeopathievandeven.nl
  • Openingstijden: maandag t/m donderdag
    van 9.00 -17.30 uur, op afspraak.

Praktijk Adres

  • Pastoor van Haarenstraat 44
    5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
  •  KvK: 17245374
    AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie en beroepsvereniging:
  • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond