Angststoornis

. 

Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (= ongezonde) angst. Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als de persoon direct wordt bedreigd of als de persoon de situatie als dreigend erváárt. Angsten kunnen kortdurend zijn of langdurend, soms zelfs levenslang. Als de angst niet reëel is en de persoon er sociale problemen door ondervindt is er sprake van een stoornis.
De angststoornis is in de psychiatrie de meest voorkomende aandoening. Over het algemeen komen ze vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Een aantal voorbeelden van een angststoornis zijn: paniekstoornis, obsessief-compulsieve aandoening (dwanggedrag), posttraumatische stressstoornis en agorafobie (pleinvrees).


Een angststoornis kan door verschillende oorzaken ontstaan en chronisch worden.
Soms is de aanleg ervoor in de familie aanwezig.

 Angst

Wat kun je doen bij een angststoornis?

Gedragstherapie of cognitieve therapie kan helpen om de angst onder ogen te komen en te leren dat er niets kan gebeuren. Dit wordt ook wel systematische desensibilisatie genoemd. Hierbij leer je langzaam te wennen aan waar je bang voor bent. Ook je gedachtepatronen worden onder de loep gelegd om te zien of ze wel reëel zijn en hoe je anders zou kunnen denken. In veel gevallen gaat hiermee de grootste angst weg, maar soms is de angststoornis te hardnekkig.

Medicatie kan tijdelijk een oplossing zijn om iemand te kalmeren en de scherpe kantjes eraf te halen zodat het leefbaar wordt voor de persoon. Echter lost dit op de lange termijn helaas niets op. De oorzaak van het ontstaan van de angst wordt niet weggenomen.

Ook kan hypnotherapie soms goede resultaten geven.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal vragen wanneer uw angst ontstaan is en wat er toen aan de hand was. Dit zou kunnen zijn na een trauma of na het overlijden van een dierbare of na iets waarvan u geschrokken bent.
Ook is het belangrijk te weten wat u dan precies denkt of waar u precies bang voor bent. Wat is bij wijze van spreken het ergste dat er zou kunnen gebeuren.
Zijn er omstandigheden waardoor de angst minder wordt, bv overdag of juist als het donker is, of als u gezelschap heeft?
Hebt u er ook lichamelijke klachten van zoals hyperventileren, misselijkheid, duizeligheid, zweten of trillen?
Op basis van al deze gegevens zal de homeopaat het middel zoeken dat het beste bij uw situatie en persoon past, zodat de angst sterk kan verminderen of zelfs verdwijnen.


Voorbeeld

Een van de homeopathische middelen bij voortdurende angst is bijvoorbeeld Argentum nitricum (Zilvernitraat). Een man kon zich snel opgesloten voelen. In een grote menigte of bij een concert hield hij altijd de uitgang in de gaten. Hij kon er moeilijk tegen als hem dingen opgelegd werden van buitenaf, als hij iets moest. Hij had letterlijk en figuurlijk dus veel ruimte nodig. Hij had faalangst en het idee dat hem een ramp zou overkomen, dat hij ziek zou worden. Hoogtevrees en claustrofobie was ook aanwezig. Hij kon een paniekaanval krijgen en daarna hield hij voor altijd de angst voor een nieuwe paniekaanval, hoewel dat zelden meer gebeurde.

Lichamelijk had hij stekende pijnen alsof er een splinter zat, in de keel. Of hij had kloppende pijnen in het hoofd en in de zenuwen. Bij andere patïënten hielp het bij ‘zenuwaandoeningen’. Hun stem en de darmen waren een zwakke plek. Als zij angstig werden kon hun stem verdwijnen en er kon diarree of juist obstipatie ontstaan. Zij waren warmbloedig en voelden zich beter in de frisse buitenlucht.

Als dit homeopathische middel aangewezen was zakte de angst eindelijk weg en konden zij weer ontspannen, ook al was dat vantevoren bijna niet meer voor te stellen. 

homeopathie nvkh