Blijvende klachten na een ongeval of trauma

Slepende klachten na een ongeval of zijn symptomen waarvan de persoon niet volledig herstelt na een ongeluk of trauma, ook al is er voldoende tijd verstreken. Vaak worden deze klachten chronisch. Voorbeelden hiervan zijn het “post-whiplash syndroom” met o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, schouder- en nekklachten en chronische vermoeidheid, slapeloosheid, overgevoeligheid voor licht en geluid etc. Ook kun je blijvende hoofdpijn hebben na een hersenschudding, of emotionele of psychische klachten na het doormaken (of zien) van een traumatisch ongeval.


Deze klachten kunnen je hele actieve leven ontwrichten en herstellen zelden nog vanzelf, ook niet na lange tijd. Er is dan iets meer nodig.

  

Wat kun je doen bij chronische klachten na een ongeval?

Neem de tijd voor het herstel dat je lichaam vraagt. Probeer te doen wat je kunt,
maar niet meer dan dat. Neem op tijd rust. Als de klachten aanhouden is het belangrijk dat je hulp zoekt. Soms is er nog iets dat je moet verwerken van het ongeluk. Lichamelijke klachten die aanhouden hebben daadwerkelijk hun oorzaak in het ongeluk en zijn er niet voor niets.

Tegenwoordig mag je bijna niet meer ziek zijn of klachten hebben. Je moet door met je werk of je gezin of je sociale leven en klachten zijn lastig en moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Soms verzet je lichaam zich daartegen. Met de passende homeopathische remedie zullen niet alleen de klachten oplossen, maar wordt u zich ook meer bewust waar ze voor dienden.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zoekt altijd naar de oorzaak of het beginpunt van uw klachten. Als uw klachten ontstaan zijn na een ongeval, is het beginpunt logisch en duidelijk. De vraag blijft echter hoe u het ongeval heeft ervaren en wat er precies is gebeurd. Naar aanleiding daarvan en van uw precieze klachten en wat die klachten met u doen, zoekt de homeopaat naar het geschikte middel. Ook vraagt hij naar uw karakter en andere dingen die kunnen leiden naar het geschikte middel, zoals wat u lekker vindt om te eten of dat u het eerder warm of koud heeft, hoe u slaapt etc.


Voorbeeld

Een van de middelen die ik een patiënt gegeven heb bij klachten na een ongeval is Natrium Sulphuricum. Deze persoon had klachten na letsel aan het hoofd en de ruggengraat na een whiplash. De persoon veranderde na het ongeluk in zijn karakter en emotionaliteit of persoonlijkheid. Hij was gesloten, geïrriteerd, hard en onverschillig. Tegelijkertijd kon hij huilen van muziek en trad er een zware depressie op met suïcidale gedachten. Hij is een verantwoordelijke, precieze persoon die niet snel emoties toonde. Alles werd voorheen binnengehouden.
Lichamelijk heeft hij last van hoofdpijn samen met aandoeningen aan de lever of de gal of spijsverteringsproblemen, maagzuur, gasvorming, diarree en een bittere smaak in de mond tijdens de hoofdpijn. Ook had hij een overgevoeligheid voor licht. 

Ook in het geval van emotionele of psychische klachten na een ongeval, zoals nachtmerries, slapeloosheid, flashbacks, angsten of emotionaliteit en stemmingswisselingen kan een homeopathisch middel uitkomst bieden.
 

homeopathie nvkh