Blaasontsteking
Blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door de E-coli bacterie.
De symptomen zijn een brandend of pijnlijk gevoel vóór, tijdens of na het plassen, loze aandrang, vaak moeten plassen, troebele urine, stinkende urine of pijn in de onderbuik.
Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat zij een kortere urinebuis hebben en bacteriën dus eerder de blaas kunnen bereiken. Veel vrouwen hebben last van steeds terugkerende blaasontstekingen. De klacht wordt dan van acuut steeds meer chronisch. Vrouwen krijgen soms een blaasontsteking na geslachtsgemeenschap.
Als de blaasontsteking opstijgt naar de hogere urinewegen kan een complicatie: nierbekkenonsteking of (bij mannen) een prostatitis ontstaan. Ook kan de ontsteking naar de bloedbaan uitbreiden en bloedvergiftiging veroorzaken. Dit gebeurt echter slechts in acute gevallen of bij mensen met een verminderd immuunsysteem zoals bejaarden of ernstig zieke mensen.
Wat kun je doen bij blaasontsteking?
Een niet behandelde blaasontsteking verdwijnt meestal binnen 3 weken vanzelf. Meestal wordt echter antibiotica voorgeschreven door de huisarts. Het gevaar bestaat hierbij dat men na de zoveelste blaasontsteking immuun wordt voor de antibiotica en dus steeds meer of zwaardere medicatie nodig heeft.
Ter voorkoming van een blaasontsteking is het goed om meteen naar de wc te gaan als je aandrang hebt, het niet op te houden en goed uit te plassen.
Veel drinken zorgt ervoor dat de bacteriën uit de blaas worden gespoeld. Cranberrysap zorgt ervoor dat de bacterie zich minder hecht aan de blaaswand en mee uitgeplast wordt.
D-mannose is een bepaalde suiker die hetzelfde doet, maar nog effectiever is als cranberrysap.
Stress zorgt voor verlaging van je weerstand en kan hierdoor ook een blaasontsteking uitlokken.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal navragen wanneer u voor het eerst last kreeg van blaasontsteking en wat er toen aan de hand was in uw leven. Ook zal hij vragen waardoor de klachten verbeteren: bv door warmte of juist door kou. Wordt het ’s nachts erger of juist overdag? Heeft u pijn vóór het plassen of tijdens of erna en hoe voelt dat precies? Er zit veel verschil in de symptomen van persoon tot persoon.
Verder wordt gekeken naar de gehele mens: hoe slaapt u, heeft u het eerder warm of koud, hoe is uw karakter, wat eet u graag of vind u juist vies? Op deze manier probeert de homeopaat het middel te vinden dat precies past bij u en bij de blaasontsteking. Op deze manier is het de bedoeling dat de ontsteking snel overgaat zonder antibioticagebruik en tevens niet of bijna niet meer terug zal keren. Uw gevoeligheid om een blaasontsteking te ontwikkelen wordt dus aangepakt. Voor iedereen wordt het individuele homeopathische middel gezocht.