Blaasontsteking


Blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door de E-coli bacterie.
De symptomen zijn een brandend of pijnlijk gevoel vóór, tijdens of na het plassen, loze aandrang, vaak moeten plassen, troebele urine, stinkende urine of pijn in de onderbuik.
Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat zij een kortere urinebuis hebben en bacteriën dus eerder de blaas kunnen bereiken. Veel vrouwen hebben last van steeds terugkerende blaasontstekingen. De klacht wordt dan van acuut steeds meer chronisch. Vrouwen krijgen soms een blaasontsteking na geslachtsgemeenschap.

Als de blaasontsteking opstijgt naar de hogere urinewegen kan een complicatie: nierbekkenonsteking of (bij mannen) een prostatitis ontstaan. Ook kan de ontsteking naar de bloedbaan uitbreiden en bloedvergiftiging veroorzaken. Dit gebeurt echter slechts in acute gevallen of bij mensen met een verminderd immuunsysteem zoals bejaarden of ernstig zieke mensen.

blaasontsteking

Wat kun je doen bij blaasontsteking?

Een niet behandelde blaasontsteking verdwijnt meestal binnen 3 weken vanzelf. Meestal wordt echter antibiotica voorgeschreven door de huisarts. Het gevaar bestaat hierbij dat men na de zoveelste blaasontsteking immuun wordt voor de antibiotica en dus steeds meer of zwaardere medicatie nodig heeft.

Ter voorkoming van een blaasontsteking is het goed om meteen naar de wc te gaan als je aandrang hebt, het niet op te houden en goed uit te plassen.
Veel drinken zorgt ervoor dat de bacteriën uit de blaas worden gespoeld. Cranberrysap zorgt ervoor dat de bacterie zich minder hecht aan de blaaswand en mee uitgeplast wordt.
D-mannose is een bepaalde suiker die hetzelfde doet, maar nog effectiever is als cranberrysap.
Stress zorgt voor verlaging van je weerstand en kan hierdoor ook een blaasontsteking uitlokken.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal navragen wanneer u voor het eerst last kreeg van blaasontsteking en wat er toen aan de hand was in uw leven. Ook zal hij vragen waardoor de klachten verbeteren: bv door warmte of juist door kou. Wordt het ’s nachts erger of juist overdag? Heeft u pijn vóór het plassen of tijdens of erna en hoe voelt dat precies? Er zit veel verschil in de symptomen van persoon tot persoon.

Verder wordt gekeken naar de gehele mens: hoe slaapt u, heeft u het eerder warm of koud, hoe is uw karakter, wat eet u graag of vind u juist vies? Op deze manier probeert de homeopaat het middel te vinden dat precies past bij u en bij de blaasontsteking. Op deze manier is het de bedoeling dat de ontsteking snel overgaat zonder antibioticagebruik en tevens niet of bijna niet meer terug zal keren. Uw gevoeligheid om een blaasontsteking te ontwikkelen wordt dus aangepakt. Voor iedereen wordt het individuele homeopathische middel gezocht.


Voorbeeld

Een van de middelen die ik een patiënte gegeven heb bij blaasontsteking is Sarsaparilla (Amerikaanse winde, een plant). Zij was terneergeslagen, gevoelig, snel beledigd, slecht gehumeurd en zwijgzaam zonder dat er een reden voor was. Zij was angstig en depressief door de pijn. Verder was zij kouwelijk van aard en warme doeken of compressen verbeterden de pijn. Vochtige lucht verergerde juist. Zij had pijn op het einde van het urineren, met een dunne, zwakke urinestraal. Urine met gruis erin en druppelen van de urine tijdens zitten. Overdag kon zij alleen staande goed plassen, terwijl ze ’s nachts altijd wat urine verloor in bed. Zij had een opkomende blaasontsteking vaak vóór de menstruatie. Elke keer na antibiotica kreeg zij toch weer een blaasontsteking. 

Na inname van dit homeopathische middel gingen bij haar de blaasontstekingen helemaal over en verdween ook de zwaarmoedigheid. Naast Sarsaparilla zijn er nog vele homeopathische middelen die passen bij terugkerende blaasonsteking. Door het vraaggesprek wordt het passende middel gevonden.

homeopathie nvkh