Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Het zijn de belangrijkste chronische ontstekingsziektes van de darm. De spastische darm wordt hier wel eens mee verward, maar daarbij is geen sprake van ontstekingen. Colitis ulcerosa doet alleen de dike darm aan. De ziekte van Crohn kan het hele maagdarmkanaal aandoen. De klachten bestaan uit krampen, pijn, met name na het eten en net voor de ontlasting, diarree, bloed en slijm bij de ontlasting

en onvoldoende opname van voedingsstoffen uit het eten, waardoor vermagering, groeiachterstand, bloedarmoede of chronische vermoeidheid kan ontstaan. Door de chronische ontstekingen kunnen er littekenweefsel en vernauwingen of zelfs afsluitingen ontstaan in de darmen, die weer nieuwe problemen geven.

De afgelopen 25 jaar is er een duidelijke stijging geweest in het aantal ziektegevallen. De ziekte komt voornamelijk voor bij blanke mensen in westerse landen en is een auto-immuunziekte. De ziekte komt meestal tot uiting tussen het 15e en 30ste levensjaar.

   

Wat kun je doen bij ziekte van Crohn?

Er wordt meestal medicatie ingezet (corticosteroïden) om de ontstekingen te onderdrukken en tevens nieuwe ontstekingen te voorkomen. Vaak helpt dit echter onvoldoende en onderdrukt het tevens het immuunsysteem (die de ontstekingen veroorzaakt). Soms wordt d.m.v. een operatie een stuk ontstoken darm verwijderd. Vaak zorgt dit slechts voor verschuiving van de klachten naar de resterende darmen en nog minder vermogen tot absorpie van voedingsstoffen.

Te gekruid of pikant eten kan de klachten verergeren. Roken en stress verhogen de kans op deze klachten.
Teveel “bewerkt” eten maakt de kans op de ziekte ook groter. Dus teveel witbrood, witte pasta, kristalsuiker etc. is niet goed. Op uw eten letten zal echter altijd slechts enige verlichting geven, maar de aandoening niet verhelpen.
Ook een periode van stress kan de trigger zijn tot het begin van de klachten of deze sterk verergeren. 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopathische behandeling is er op gericht de oorzaak van uw klachten aan te pakken. Daarom vraag ik alles over uw klachten. Bij 10 mensen met de ziekte van Crohn uiten de klachten zich per persoon toch op een iets andere manier.

Ik zal uitvragen wanneer u voor het eerst last hebt gekregen van de darmklachten en wanneer u er het meeste last van heeft.
Verder vraag ik of er manieren zijn om de klachten te verminderen: door bepaald eten of warmte/kou, liggen of bezig blijven etc.
Ook vraag ik of deze klachten of andere ziektes voorkomen in de familie en welke andere ziektes u vroeger heeft gehad.
Tot slot wil ik iets weten over uw persoonlijkheid en wat uw karakter is.
Met al deze informatie ga ik het middel zoeken dat het best past bij uw klachten en uw gehele persoon.

Het passende homeopathische middel kan uw klachten sterk verminderen of zelfs doen verdwijnen.

homeopathie nvkh