Slapeloosheid en slaapproblemen
Slapeloosheid (insomnie) is een slaapstoornis waarbij men slecht inslaapt of te licht slaapt en vaak of langdurig ’s nachts wakker wordt.
Sommige mensen hebben van nature minder behoefte aan slaap. Zij hebben genoeg aan vijf uur per nacht. Voor de meeste mensen is dit echter onvoldoende.
Een tekort aan slaap kan forse gevolgen hebben. Het afweersysteem gaat minder goed functioneren, indrukken kunnen niet goed verwerkt worden, de concentratie gaat achteruit en vaak verandert de gemoedstoestand ook niet ten goede!
Chronische slapeloosheid is een zeer vervelende klacht, waarbij u kunt gaan opzien tegen het (niet) slapen en in een vicieuze cirkel terecht komt.
Slapeloosheid kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals stress, opwinding, depressie of een slechte slaapdiscipline zoals nog laat achter een computerscherm zitten of mobieltjes op het nachtkastje houden.
Wat kun je doen bij slapeloosheid?
Een aantal huismiddeltjes kan enigszins verlichting bieden. Zo kan een beker warme melk helpen of een warme douche voor het naar bed gaan.
Ook Melatonine-druppels van de natuurwinkel kunnen heel goed helpen. Melatonine maakt het lichaam van zichzelf aan, maar soms onvoldoende. Door dit aan te vullen kunt u weer in een natuurlijk slaapritme komen.
Dormeosan van Dr. Vogel zou ook kunnen werken, mits er het goede homeopathische middel voor u in zit.
Ook kruidensupplementen zoals valeriaan kunnen helpen. Voor deze middelen geldt echter wel: als ze binnen 2 weken geen positief resultaat geven, kunt u ze beter weglaten. Teveel innemen kan namelijk wel kwaad!
Op tijd afbouwen naar slapen gaan: steeds meer lampjes uit doen, rustige muziek opzetten of een massage kunnen allemaal helpen.
Ook dagelijks mediteren en de aandacht richten op de ademhaling bevordert de slaap al binnen enkele weken.
Probeer zo min mogelijk aan slaapmedicatie te gebruiken, zoals slaaptabletten of kalmerende middelen, want deze zijn snel verslavend en u wordt er tolerant voor. U hebt er dus steeds meer van nodig en kunt op een gegeven moment niet meer slapen zonder. Beter is het naar de oorzaak te zoeken van uw slapeloosheid en daar iets aan te doen en hulp voor te zoeken.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
Een homeopaat vraagt sinds wanneer uw slapeloosheid begonnen is en wat er toen speelde in uw leven.
Ook kijkt hij hoe de slapeloosheid zich manifesteert: slaapt u heel laat in of gaat dat wel goed, maar wordt u steeds wakker en kunt u dan niet meer slapen. Denkt u ergens aan als u wakker ligt of gaat u uit bed en TV kijken of iets lezen?
Verder wordt nagevraagd wat uw slaappositie is (op de zij of rug etc.) en op welke tijden u wakker wordt.
Hebt u nog andere klachten en wat vindt u het meest vervelende aan deze klacht: waar belemmert het u in?
Daarnaast vraagt de homeopaat hoe uw karakter is, wat u lekker of vies vindt om te eten en of u kouwelijk bent of juist warmbloedig.
Met behulp van het hele beeld kan de homeopaat zien welk middel er het beste bij u past. Dit middel kan van binnenuit uw zelfgenezend vermogen weer in gang zetten en de slapeloosheid kan verdwijnen.