Psoriasis

Psoriasis vulgaris is een chronische huidaandoening waarbij de opperhuid versneld nieuwe cellen aanmaakt. Dit uit zich in duidelijk afgegrensde plekken van witte afschilfering van huidschubben op een rode onderhuid, ook wel ‘plaques’ genoemd.

De ziekte uit zich in periodes: bepaalde tijd heeft men weinig last, waarna het weer erg opvlamt. Psoriasis is niet besmettelijk en jeukt meestal niet.
In de leeftijdsfase van 16 - 22 jaar en van 57 - 60 jaar zijn duidelijke pieken te zien in het ontstaan van Psoriasis. Waarom is nog niet duidelijk.
Psoriasis kan makkelijk verward worden met eczeem, maar eczeem jeukt meestal erg.

Ook zijn de klassieke eczeemplekken aan de binnenkant van de gewrichten (elleboog, knie etc.) en Psoriasis lokaliseert zich juist typisch aan de achterkant van de gewrichten of op de rug, de onderbenen of het hoofd.
iasis lijkt een erfelijke component te hebben.
Tegenwoordig wordt het gezien als een auto-immuunziekte.
De medische gevolgen van Psoriasis zijn over het algemeen mild. Maar omdat het vaak op zichtbare plekken zit, zien mensen meteen dat er iets aan de hand is. Het kan er soms vies uitzien en daarom zijn vooral de sociale gevolgen groot.

  
Wat kun je doen bij psoriasis?

Psoriasis is een chronische aandoening. Met reguliere medicatie kun je het onderdrukken, maar niet genezen. Met zalven kan de huiduitslag tijdelijk weggaan, maar helaas zijn het vaak agressieve stoffen.

In enkele gevallen dat bovenstaande behandeling geen effect heeft, worden hele zware medicijnen voorgeschreven die ook wel gebruikt worden voor de behandeling van kanker (methotrexaat) of die het immuunsysteem zwaar onderdrukken (cyclosporine).

UV-straling of zonlicht heeft een positief effect op de Psoriasis. Mensen geven aan dat ze vaak geen last hebben van hun huidaandoening wanneer zij op vakantie zijn in een warm land, of gedurende een zonnige zomerperiode.

Emotionele stress heeft een duidelijke negatieve invloed op Psoriasis. Vaak zie je dat de huideruptie verergert als er veel stress is, of in de periode net daarna.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopaat kijkt bij elke aandoening niet slechts naar de klacht zelf, maar ook naar de gehele mens. Die wordt met een homeopathisch middel behandeld en als gevolg daarvan kan de klacht ook verdwijnen.
De homeopaat zal vragen wanneer u voor het eerst last kreeg van Psoriasis en wat er toen speelde in uw leven. Wanneer of waardoor heeft u meer of minder last hiervan? Met name de periodes dat u minder last heeft kunnen verlengd worden met homeopathie.
Ook met stress, waardoor de klachten verergeren, leert u beter omgaan door het passende middel.
Verder wordt gevraagd wat voor karakter u heeft en hoe u in het leven staat. Wat betekent deze klacht voor u? Naar aanleiding hiervan zoekt de homeopaat naar het middel dat past bij uw klachten en uw persoon.


Voorbeeld

Een vrouw van 38 jaar komt met psoriasis op het hoofd rond de haargrens, op de rug en de ellebogen. Het is begonnen toen ze 15 jaar was.
Ze heeft eerst gesmeerd met zalven, waardoor de klachten verdwenen. Zo gauw ze echter stopte met de zalf, werd het veel erger.
Verder heeft ze ook last van voetzweet wat erg ruikt. Ook haar ontlasting kan erg vies ruiken (volgens haar gezin, zelf vindt ze dat niet)!
Ze is een praktisch ingestelde vrouw, die zich soms erge zorgen kan maken over haar kinderen (‘als ze maar niets overkomt’).
Ze is warmbloedig en kan het ’s nachts te heet hebben in bed, vooral het gevoel van brandend hete voeten die ze dan buiten de dekens doet.
Ze houdt erg van zoet, van chocola en van alcoholische dranken, maar moet niets hebben van eieren (‘de lucht alleen al’)!
’s Nachts wordt ze veel wakker en doezelt dan weer in.

Na inname van wat korrels Sulphur (Zwavel) wordt de psoriasis langzaamaan wat beter. Ook heeft ze veel minder last van voetzweet. ’s Nachts heeft ze niet meer zo’n last van brandende voeten in bed.
Na 6 maanden is de psoriasis nog minder en komt alleen nog opzetten als ze zich heel druk maakt.

homeopathie nvkh