Darmkrampjes

Uw baby kan tijdens de eerste maanden na de geboorte last krijgen van het pijnlijk samentrekken van de darmen. Dit geeft een krampende, koliekachtige pijn. Baby’s huilen dan vaak schril en doordringend met gebalde vuistjes en hebben een gekwelde of boze blik. Ze schoppen met de voetjes en kunnen de beentjes optrekken of zich juist overstrekken. Soms komt hier nog winderigheid bij.

Algemeen wordt aangenomen dat dit normaal is, omdat de darmen van een baby nog onrijp zijn en nog verder ontwikkelen. Maar niets is minder waar. Hun darmpjes zijn weliswaar nog niet geschikt om vast voedsel te verwerken, maar het verteren van moedermelk en ook flesvoeding moet in principe geen enkel probleem geven. Als een baby toch darmkrampjes heeft, is er dus iets aan de hand.

Uiteindelijk gaan de krampjes vaak vanzelf over na enkele maanden, maar toch is dit een erg pijnlijke periode, zowel voor het kindje als voor de ouders die zich vaak machteloos voelen.

Wat kun je doen bij krampjes?

Van vroeger uit zijn er een aantal tips en trucs ontwikkeld om te zorgen dat uw kindje in ieder geval iets minder last heeft van de krampjes. Sommige baby’s hebben er baat bij als er druk wordt uitgeoefend op hun buik. Dat verlicht de pijn tijdelijk. U kunt uw kindje over uw schouder leggen, zodat de buik op de schouder ligt.

Ook het dragen van de baby met de buik over de onderarm helpt soms.
Vroeger werd er wel venkelthee gegeven in de fles, maar dit wordt tegenwoordig (terecht) afgeraden door het voedingscentrum. Wel zou de moeder venkelthee kunnen drinken als zij borstvoeding geeft.
Soms helpt een warme kruik tegen de buik of is ronddragen ineen draagzak fijn. ‘Cinababy’ van VSM kan ook heel goed verlichting geven.


Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopaat vraagt sinds wanneer uw baby last heeft van darmkrampjes. Is het al sinds de geboorte of ontstond het pas later? Is er iets gebeurd voordat de krampjes begonnen?
Ook vraagt hij hoe uw kindje is: huilt het veel? Waar heeft het behoefte aan: helpt warmte of over de arm leggen? Wanneer komen de krampjes op?Heeft uw kind flesvoeding of zou het een allergie bv voor koemelk kunnen zijn?
Naar aanleiding van deze gegevens en een observatie van het kindje zelf, zoekt een homeopaat naar het passende middel in deze situatie.
Een paar druppels van een korreltje opgelost in water kunnen al voldoende zijn. Baby’s reageren heel goed en snel op homeopathie. Al dezelfde dag kunnen de krampjes uitblijven en kan uw kindje weer tevreden drinken en slapen.


Voorbeeld

Een moeder komt met haar baby van 2 maanden oud. Het jongetje huilt veel, vooral vanaf zo’n uur na de borstvoeding. Hij huilt heel driftig met gebalde vuistjes alsof hij boos is van de pijn. Hij is erg rusteloos. Hij trekt zijn beentjes op en buigt naar voren. Als ze hem over haar schouder legt lijkt dat wat te helpen en is hij een tijdje stil. Ook slaapt hij het liefst op zijn buikje.

Moeder vertelt dat de krampen zijn begonnen toen hij 4 weken oud was. Haar schoonouders waren toen op bezoek. Ze had het gevoel dat haar schoonmoeder als het ware haar moederrol wilde overnemen met allerlei goedbedoelde adviezen. Hier zat zij echter helemaal niet op te wachten. Eigenlijk werd ze boos op haar schoonmoeder, maar ze heeft daar niets van gezegd. Ze bedoelde het ook wel goed. 
Na een paar korrels van het middel Colocynthis (Kolokwint, een plant) heeft het jongetje geen krampjes meer gehad.

homeopathie nvkh