Fysieke overbelasting

Klachten door fysieke overbelasting ontstaan door verkeerde of overmatige beweging van een spier of pees, waardoor een chronische ontsteking kan ontstaan, meestal in de aanhechting van de spier aan het bot: de pees, de peesschede of in het gewrichtskapsel. Deze plaatselijke ontsteking kan veel en langdurige pijn veroorzaken.

Vaak is er een duidelijke aanleiding te herkennen in het ontstaan van de klacht. Door de overbelasting kunnen aandoeningen ontstaan zoals RSI (Repetitive Strain Injury), carpale tunnelsyndroom, hielspoor, tenniselleboog, golfarm of slijmbeursontsteking etc.

Mensen die veel met de computer werken of steeds dezelfde handeling uitvoeren (lassers, kappers, elektriciens) lopen een groter risico. Verder kent iedereen wel drukke periodes waarbij nog nét even iets af moet of je te lang doorgaat, terwijl je lichaam al aangeeft dat het genoeg is geweest.

knie popliteus tendinitis.

Wat kun je doen bij klachten door overbelasting?

Probeer regelmatig de repetitieve handelingen af te wisselen met rekken of strekken van de spieren. Soms is enige tijd rust al voldoende voor volledig herstel. Soms kan fysiotherapie goed helpen. Er kan ook plaatselijk een injectie worden gegeven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Echter, het risico hiervan is dat de men té snel weer aan de slag gaat en het uiteindelijke herstel zelfs vertraagd wordt. In extreme gevallen is een operatie noodzakelijk.

Over het algemeen blijken overbelastingsklachten erg hardnekkig te zijn tegen reguliere behandeling en wel een jaar lang last en pijn te kunnen geven.

.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopathische behandeling kan prima plaatsvinden naast bijvoorbeeld fysiotherapie of een andere behandeling. Zoals altijd probeert een homeopaat er achter te komen sinds wanneer u last heeft van de betreffende klacht. Wanneer/waardoor is het begonnen, wat gebeurde er toen in uw leven? Verder wordt gevraagd hoe de pijn voelt (stekend, zeurend, kloppend etc.) en bij welke handelingen het pijn doet. Waardoor verbetert of verslechtert de klacht: koude of warmte, beweging of juist rust, overdag of ’s nachts, bepaalde weertypes zoals vóór een storm?

Een homeopaat vraagt ook wat u er het meest vervelende aan vindt. Zo vindt de ene persoon het vervelend dat hij zich nu ziek moet melden op het werk (tijdens een economische crisis), de ander vind het vervelend dat hij niet meer kan sporten en een derde dat ze bijvoorbeeld niet meer kan poetsen in huis. Soms kunnen er ook uitwendige symptomen optreden zoals roodheid of zwelling, ook dit wordt meegenomen in het totaalbeeld van de klacht.

Bij dit soort acuut ontstane klachten horen vaak plantaardige middelen (in tegenstelling tot minerale of dierlijke middelen).

.

Voorbeelden

Een patiënt die het homeopathisch middel Ruta Graveolens (de Wijnruit) kreeg had vaak klachten aan pezen, beenvlies en bindweefsel. Zij had een ‘gekneusd’ of ‘zwaar’ gevoel, stijfheid en pijn na overbelasting.

Ze had last van een tenniselleboog. Ze is iemand die hard werkt, lang doorgaat en eigenlijk niet stil kan zitten. De klachten verbeterden enigszins door warmte (bv warmtelamp of een kersenpitkussen), wrijven en rustige beweging. De klachten verergerden juist door rust, door koud en vochtig weer en door koude applicaties (bv een icepack!).

Phytolacca Decandra (de Karmozijnbes) is een middel dat een andere patiënte kreeg voor hielspoor (peesontsteking). De klachten verergerden ’s nachts en door kou. Ze is iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Zo zei ze, toen niemand het kerstdiner wilde verzorgen, omdat iedereen het druk had: ”dan doe het maar bij ons, anders kan het niet doorgaan”. Vervolgens sloofde ze zich de hele dag uit om het haar gasten naar de zin te maken. De kerstmaaltijd was een succes, de gasten hebben het naar hun zin gehad, maar aan het eind van de dag was ze doodmoe en heeft ze zelf helemaal niet kunnen genieten van de feestdag. Een paar dagen later kreeg ze hielspoor, een zeer pijnlijke aandoening.

Na een paar doses Phytolacca verdwenen haar klachten.

homeopathie nvkh