Chronische vermoeidheid en klachten na een acute ziekte

Hieronder verstaat men klachten waarbij je gedurende langere tijd vermoeid bent (lichamelijk en/of geestelijk), al na een kleine inspanning (dus niet naar verhouding tot wat je gedaan hebt) en de vermoeidheid verbetert niet of nauwelijks door slaap of rust. Deze klachten kunnen ontstaan door heel verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je na het doormaken van een flinke griep of een andere acute ziekte zoals de ziekte van Pfeiffer of de Q-koorts ‘niet meer de oude’ bent geworden. Je hebt nog steeds weinig energie en klachten ervan. Het kan ook zijn dat de vermoeidheid heel sluipend en langzaam opkomt,

zonder duidelijke aanleiding, maar je wordt steeds vermoeider. Dit kan gepaard gaan met onduidelijke gewrichtsklachten en aandoeningen aan het zenuwstelsel met spierpijnen. Uiteindelijk wordt dan soms de diagnose Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) gesteld.

Een andere mogelijkheid is dat je teveel hooi op je vork hebt genomen of een emotioneel zware tijd achter de rug hebt en je lichaam en geest langzaam uitgeput raken. Dit kan zelfs uitmonden in een zogenaamde ‘burn-out’ of overspannenheid.

Mensen die ‘hoogsensitief’ zijn, krijgen teveel prikkels van buitenaf binnen en lopen op die manier een extra risico om klachten te krijgen. Ook kinderen kunnen tegenwoordig last hebben van overmatige vermoeidheid,  door teveel leren/studeren of omdat ze moeite hebben met de druk van de sociale omgang met leeftijdsgenootjes.

Uiteindelijk is de vermoeidheid een teken van je lichaam dat het zo niet langer gaat. Het menselijk lichaam is ongelofelijk flexibel en veerkrachtig, maar soms kom je er niet vanzelf weer bovenop..

Wat kun je doen bij chronische vermoeidheid?

Belangrijk is dat je in ieder geval je lichaam in staat stelt zo gezond mogelijk te worden. Hierbij hoort een gezonde, verse en gevarieerde voeding, eventueel voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen en voldoende (matige) beweging. Ook zijn ontspanningsoefeningen, mindfullness en ademhalingsoefeningen heel belangrijk. 

Verder is het belangrijk dat je er achter probeert te komen wat de oorzaak van je moeheid is, als dat mogelijk is, zodat je de klachten gericht kunt aanpakken. Raadpleeg daarom ook altijd je huisarts, zodat er eventueel onderzoek gedaan kan worden. 

.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal uitgebreid navragen sinds wanneer de klachten ontstaan zijn. Is er een duidelijke aanleiding geweest of juist niet? Ook wordt gekeken hoe de klachten zich uiten: hoe is de moeheid (slaperigheid, weinig energie of geestelijke uitputting)? Zijn er nog verdere klachten, zoals gewrichts- of spierpijn, krachtsverlies, hoofdpijn, slechte concentratie/geheugen etc? Verder wordt gekeken naar de totale persoon, dus heeft iemand het snel warm of koud, wat heb je graag qua voeding (bv zoet of zout), was je daarvoor een heel energiek persoon of juist heel rustig? Wat vind je het meest vervelend van de vermoeidheid: dat je je hobby niet meer kunt uitoefenen of dat je bijvoorbeeld steeds dingen moet missen omdat je te moe bent?

Nadat de homeopaat zo een goed beeld heeft gekregen van het totaalplaatje van de klachten, zal hij een homeopathisch middel kiezen dat zo goed mogelijk bij jou past. Hierdoor komt het eigen zelfgenezend vermogen weer op gang.

Voorbeelden

Een patiënte bleef maar moe sinds dat ze de ziekte van Pfeiffer had. Aanvankelijk had ze een zere keel, opgezette klieren en wat koorts. Dat ging over maar ze bleef te moe om bv hele dagen naar school te kunnen of een hele dag wakker te blijven. De Pfeiffer leek niet helemaal over, maar werd ook niet echt beter. Hier zat ze al maanden mee.

Zelf vond ze het vooral jammer dat ze niet meer met haar vriendinnen op stap kon en haar sociale leven verdween. Ze is een open, gevoelig en sociaal meisje. De ziekte van Pfeiffer kreeg ze nadat een vriendin haar vertelde dat ze geen vriendinnen meer met haar wilde zijn. Dit heeft haar erg emotioneel geraakt. Ze is teleurgesteld in de vriendschap waarvan zij dacht dat die goed was.

Na inname van het homeopathische middel Phosphoricum acidum (Fosforzuur, mineraal) krijgt ze aanvankelijk weer de symptomen zoals in het begin van de ziekte: koorts, keelpijn en opgezwollen klieren. Al snel daarna verdwijnen die klachten en komt haar energie volledig terug. Ze kan weer gewoon naar school en afspreken met vriendinnen.

homeopathie nvkh