Chronische vermoeidheid en klachten na een acute ziekte

Hieronder verstaat men klachten waarbij je gedurende langere tijd vermoeid bent (lichamelijk en/of geestelijk), al na een kleine inspanning (dus niet naar verhouding tot wat je gedaan hebt) en de vermoeidheid verbetert niet of nauwelijks door slaap of rust. Deze klachten kunnen ontstaan door heel verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je na het doormaken van een flinke griep of een andere acute ziekte zoals de ziekte van Pfeiffer of de Q-koorts ‘niet meer de oude’ bent geworden. Je hebt nog steeds weinig energie en klachten ervan. Het kan ook zijn dat de vermoeidheid heel sluipend en langzaam opkomt,

zonder duidelijke aanleiding, maar je wordt steeds vermoeider. Dit kan gepaard gaan met onduidelijke gewrichtsklachten en aandoeningen aan het zenuwstelsel met spierpijnen. Uiteindelijk wordt dan soms de diagnose Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) gesteld.

Een andere mogelijkheid is dat je teveel hooi op je vork hebt genomen of een emotioneel zware tijd achter de rug hebt en je lichaam en geest langzaam uitgeput raken. Dit kan zelfs uitmonden in een zogenaamde ‘burn-out’ of overspannenheid.

Mensen die ‘hoogsensitief’ zijn, krijgen teveel prikkels van buitenaf binnen en lopen op die manier een extra risico om klachten te krijgen. Ook kinderen kunnen tegenwoordig last hebben van overmatige vermoeidheid,  door teveel leren/studeren of omdat ze moeite hebben met de druk van de sociale omgang met leeftijdsgenootjes.

Uiteindelijk is de vermoeidheid een teken van je lichaam dat het zo niet langer gaat. Het menselijk lichaam is ongelofelijk flexibel en veerkrachtig, maar soms kom je er niet vanzelf weer bovenop..

Wat kun je doen bij chronische vermoeidheid?

Belangrijk is dat je in ieder geval je lichaam in staat stelt zo gezond mogelijk te worden. Hierbij hoort een gezonde, verse en gevarieerde voeding, eventueel voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen en voldoende (matige) beweging. Ook zijn ontspanningsoefeningen, mindfullness en ademhalingsoefeningen heel belangrijk. 

Verder is het belangrijk dat je er achter probeert te komen wat de oorzaak van je moeheid is, als dat mogelijk is, zodat je de klachten gericht kunt aanpakken. Raadpleeg daarom ook altijd je huisarts, zodat er eventueel onderzoek gedaan kan worden. 

.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal uitgebreid navragen sinds wanneer de klachten ontstaan zijn. Is er een duidelijke aanleiding geweest of juist niet? Ook wordt gekeken hoe de klachten zich uiten: hoe is de moeheid (slaperigheid, weinig energie of geestelijke uitputting)? Zijn er nog verdere klachten, zoals gewrichts- of spierpijn, krachtsverlies, hoofdpijn, slechte concentratie/geheugen etc? Verder wordt gekeken naar de totale persoon, dus heeft iemand het snel warm of koud, wat heb je graag qua voeding (bv zoet of zout), was je daarvoor een heel energiek persoon of juist heel rustig? Wat vind je het meest vervelend van de vermoeidheid: dat je je hobby niet meer kunt uitoefenen of dat je bijvoorbeeld steeds dingen moet missen omdat je te moe bent?

Nadat de homeopaat zo een goed beeld heeft gekregen van het totaalplaatje van de klachten, zal hij een homeopathisch middel kiezen dat zo goed mogelijk bij jou past. Hierdoor komt het eigen zelfgenezend vermogen weer op gang.

Hannie van de Ven is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten. Dit is een beroepsvereniging met meer dan 600 aangesloten leden.  Dit geeft u de waarborg dat deze praktijk aan hoge kwaliteitseisen voldoet. 

Informatie en Afspraken

  • 06-36013433
  • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
  • Mail: info@homeopathievandeven.nl
  • Openingstijden: maandag t/m donderdag
    van 9.00 -17.30 uur, op afspraak.

Praktijk Adres

  • Pastoor van Haarenstraat 44
    5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
  •  KvK: 17245374
    AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie en beroepsvereniging:
  • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond