Maagzweer en maagklachten

Een maagzweer of ‘ulcus pepticum’  of ‘ulcus duodenum’ is een zweer in de maagwand of net ná de maag in de 12-vingerige darm. Een maagzweer kan ontstaan door gebruik van prikkelende stoffen zoals medicatie (naproxen, ibuprofen, diclofenac, prednisolon) of bepaalde bloedverdunners (ascal), alcohol, koffie of roken. Zeker als je meer van deze stoffen tegelijkertijd gebruikt wordt het risico groter. Ook stress kan het risico vergroten. Symptomen zijn maagpijn, zuurbranden, oprispingen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, en trage stoelgang. Het maagslijmvlies is beschadigd en de wond geneest slecht door inwerking van maagzuur, enzymen en soms de bacterie helicobacter pylori.

Als een maagzweer groter en dieper wordt kan er een maagbloeding optreden, waarbij je bloed moet overgeven of gitzwarte ontlasting hebt. In het uiterste geval maakt de maagzweer een gaatje in de maagwand. Er komt dan maagzuur in de buikholte. Dit geeft heel veel pijn en is reden om onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan.  

Wat kun je doen bij een maagzweer?

Als vastgesteld is dat je een maagzweer hebt krijg je reguliere medicatie, zoals 2 soorten antibiotica en/of een maagzuurpompremmer. Het is verstandig om voorzichtig te zijn met eten waardoor je meer last van krijgt van maagpijn, zoals koffie, alcohol, specerijen. Als je weet dat stress ook een rol speelt in het ontstaan van je maagzweer, dan is het nuttig om daar iets aan te doen en om de signalen van je lichaam serieus te nemen. Om het maagslijmvlies te beschermen kun je als voedingssupplement L-glutamine nemen. Het komt ook van nature voor in kwark, yoghurt, melk en eieren. Dit is alleen nodig als je echt maagklachten hebt.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal alles willen weten van je maagzweer. Sinds wanneer heb je er last van, heb je pijn en zo ja, wanneer wordt het erger of minder erg (gedurende de dag/nacht). Heb je stress? Heb je last van bepaalde etenswaren of drinken en zo ja welke? Heb je al langer maagklachten en komt dit voor in je familie of juist niet? Verder wil ze graag weten hoe je slaapt, hoe je karakter is, of je eerder warmbloedig of kouwelijk bent, of je nog andere lichamelijke klachten hebt of hebt gehad, etc. Op basis van dit hele symptoombeeld kiest de homeopaat het best passende individuele homeopathische  middel. Door dit middel in te nemen gedurende een aantal maanden kunnen de klachten snel minder worden en volledig verdwijnen. Zo kan een maagzweer gewoon genezen.

Voorbeeld

In de praktijk komt een man van 71 jaar. Hij heeft al voor de derde keer een maagzweer, wat veel pijn geeft. Vooral ’s nachts tussen 2.00 en 3.00 uur ligt hij wakker van de pijn. Een beetje eten geeft verlichting dan. In de loop van het gesprek wordt duidelijk dat hij ook bekend is met artrose. Hij heeft gemerkt dat als hij weer een maagzweer heeft, hij geen last heeft van de artrose en andersom. Het wisselt elkaar als het ware af. De artrose gaat van het ene gewricht naar het andere. Ook de maagpijn zit steeds een beetje op een andere plek. Het is een wat gesloten man, praktisch ingesteld en niet gewend om over dingen te praten. Hij houdt ervan om een vaste structuur in het leven te hebben en wijkt daar liever niet vanaf. Hij is conservatief en heeft niet zoveel op met alle moderne snufjes. Hij kan zich snel kwaad maken over dingen. Hij verdraagt vlees niet goed, kreeg daar altijd al maagzuur van en hij is erg kouwelijk. Op basis van zijn symptomen en zijn persoonlijkheid krijgt deze man het homeopathische middel Kalium carbonicum van mij (Kaliumcarbonaat, een mineraal). In de loop van 8 weken gaat het hem snel veel beter. De maagzweer geneest, hij heeft geen maagpijn meer of zuurbranden. In tegenstelling tot voorheen is de artrose nu ook een stuk beter. Hij blijft nog 1x in de twee weken het middel innemen en het blijft het goed gaan.

homeopathie nvkh