Verslaving

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een stof of gewoonte afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze stof niet, of heel moeilijk, los kan laten. Het gedrag van de persoon is voornamelijk gericht op het verkrijgen van of innemen van het middel of het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten. Als het lichaam deze stof of gewoonte los moet laten, kunnen er erge ontwenningsverschijnselen optreden bij deze persoon. Onder gewoonteverslaving vallen o.a. verslaving aan internet, seks, gokken, gamen of werken.

Middelen die een verslaving geven zijn o.a. marihuana, LSD, cocaïne, heroïne, amfetamine, GHB, opium, alcohol, sigaretten en medicijnen. Bij afkicken van de lichamelijke verslaving treden ontwenningsverschijnselen op zoals braken, koorts, spierpijn en slapeloosheid. Het afkicken van de geestelijke verslaving kost meer tijd en is vaak nog moeilijker.

Wat kun je doen bij verslaving?

De aanleiding voor iemand om verslaafd te worden kan heel divers zijn. Het kan zijn dat iemand een negatief zelfbeeld heeft of dat er een emotioneel traumatische gebeurtenis is geweest of iemand durft niet de volgende stappen te nemen in zijn ontwikkeling. Als iemand eenmaal verslaafd is, is het belangrijkste dat hij zelf wil stoppen (motivatie) en zich wil openstellen voor behandeling. Soms is een interventie de enige mogelijkheid om iemand wakker te schudden. Verder moet iemand de volledige verantwoordelijkheid voelen van zijn of haar keuze. Dus je moet een verslaafde geen geld geven of anderszins ‘helpen’ de verslaving in stand te houden.

 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal kijken hoe iemand zich gedraagt, wat de verslaving inhoudt, wat iemand denkt, wanneer het begonnen is en vooral waarom iemand verslaafd is geraakt. Het is ook van belang waaráán iemand verslaafd is, aan welke stof of welke gewoonte en of hij of zij ook lichamelijk moet ontgiften. Dit alles is zeer individueel bepaald en daar gaat het om bij homeopathie. Wat is het probleem precies van deze persoon op dit moment? Soms is er ook een familiegeschiedenis van verslaving. Op basis van het geheelbeeld van de symptomen wordt het homeopathische middel zorgvuldig gekozen. Vaak zijn er meerdere middelen in opeenvolging of tegelijkertijd nodig. Een homeopathisch middel kan helpen met de geestelijke en lichamelijke verschijnselen van het afkicken en de weg naar herstel makkelijker maken. Omdat iemand meer in balans komt, wordt de kans op terugval ook kleiner. Maar het is van vitaal belang dat iemand zelf echt wil afkicken en zich daarvoor inzet. 

Voorbeeld

Een vrouw van 46 jaar komt in de praktijk omdat ze teveel alcohol drinkt en daarmee wil stoppen. Ze heeft het voor het eerst tegen familie en vrienden bekend dat ze alcoholist is. Ze kan echter niet stoppen met de alcohol, omdat ze lang haar emoties weggedrukt heeft en omdat ze lichamelijke ontwenningsverschijnselen krijgt als ze 1of 2 dagen niet drinkt. Ze gaat dan zweten, wordt misselijk en ze slaapt dan heel slecht, wordt telkens wakker. Ze is meer gaan drinken omdat ze zegt een slecht huwelijk te hebben. Ze is erg jaloers als haar man met andere vrouwen praat en verdenkt hem van vreemdgaan. In haar familie zijn meer mensen die problemen hebben met teveel alcohol. Ze is een gepassioneerde, levendige, extraverte vrouw die veel praat. Ze is erg warmbloedig en heeft een hoog libido. Ze heeft al lang dagelijks een wijntje gedronken, maar de laatste jaren is ze veel meer gaan drinken. Ze wordt dan ook agressief en kan heel scherp en kritisch uit de hoek komen over kleine dingen. Ze wil iets om de ontwenningsverschijnselen te verminderen, het verlangen naar alcohol te verminderen en meer in evenwicht te komen. Na 8 weken 1x per week een korrel van het homeopathisch middel Lachesis te hebben genomen, gaat het haar veel beter. Ze heeft de wijn kunnen laten staan zonder al teveel last te hebben van ontgiftigingsverschijnselen. Het duurde enkele weken en was wel te hebben. Daarnaast is ze met haar man gaan praten over haar gevoelens en heeft ze zich echt geuit, in plaats van alles in te slikken. Ook heeft ze contact opgenomen met een psycholoog, waar ze in behandeling is gegaan om beter met haar emoties te leren omgaan, in plaats van zichzelf te verdoven. Daardoor heeft ze de alcohol niet meer nodig om de emotionele pijn te onderdrukken. Voor de zekerheid drinkt ze helemaal geen alcohol meer.

homeopathie nvkh