Oorontsteking

Middenoorontsteking, ook wel otitis media genoemd, is een bacteriële ontsteking van het middenoor, net achter het trommelvlies. Het trommelvlies ziet er vanbinnen rood en uitpuilend uit door de druk erachter. Oorontsteking komt veel voor bij jonge kinderen en gaat al dan niet gepaard met veel pijn, algehele malaise en koorts. Als het trommelvlies spontaan perforeert onder de druk ontstaat er een loopoor. De opgehoopte etter kan dan uit het oor en dit geeft onmiddellijke pijnverlichting. Door langdurige oorontstekingen kan het kind ook minder goed horen in het aangedane oor. Middenoorontsteking treedt vaak op in de loop van een verkoudheid,

doordat de buis van Eustachius (de doorgang van oor naar neusholte) dan dicht gaat zitten. Ook afsluiting van de neuskeelholte door vergrote neusamandelen kan een oorzaak zijn.
Bij sommige kinderen wordt een middenoorontsteking uitgelokt door koude oostenwind of onderwater zwemmen, maar dat is niet zo bij iedereen.

 

Wat kun je doen bij middenoorontsteking?

Over het algemeen gaat een middenoorontsteking vanzelf weer over. Geef het eventueel iets tegen de pijn als die erg is. Antibiotica verkort de duur van een oorontsteking slechts met 1 à 2 dagen, dus is niet nodig tenzij de oorontsteking erg hevig is en lang aanhoudt. Vroeger werd bij oorontsteking het trommelvlies doorgeprikt zodat de druk en pijn minder is. Kinderen kunnen buisjes geplaatst krijgen in het trommelvlies waardoor er altijd een open verbinding is en er geen druk ontstaat op het trommelvlies. Als oorontsteking ontstaat door zwemmen zijn goede op maat gemaakte oordoppen een idee. Vooral als kinderen steeds terugkerende oorontstekingen hebben is het zinvol om de oorzaak aan te pakken en naar een homeopaat te gaan. 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopaat heeft een holistische aanpak ten aanzien van gezondheid. Dit wil zeggen dat ze alles wil weten rondom de klacht waarvoor je komt, maar ook over de rest van je persoon, omdat een symptoom niet een op zichzelf staand iets is. Zo zal ze vragen sinds wanneer de oorontstekingen ontstaan zijn, worden ze ergens door uitgelokt, is er veel pijn, wordt de pijn ergens minder of meer door, is het het linkse of rechtse oor, is er een loopoor, heeft het kind koortsen zo ja hoe hoog, is het ook verkouden etc. Maar ook vraagt ze hoe het kind is qua persoonlijkheid, of het weinig of veel dorst heeft, wat het graag heeft qua eten, hoe het slapen gaat etc. Op basis van dit geheel aan symptomen zoekt ze het passende homeopathische middel. Door de korrels gedurende enkele weken in te nemen zal er al snel verbetering zijn van de klachten.

Casus

Moeder komt op consult met haar zoontje van 3 jaar. Hij heeft steeds opnieuw middenoorontstekingen aan beide zijden. De laatste tijd zelfs steeds vaker. Het trommelvlies is doorgebroken en hij heeft er dus ook een loopoor van. De oorloop stinkt en is gelig. Hij hoort ook minder goed door de oorontsteking. Hij heeft er soms verhoging bij maar niet veel. Het is een wat verlegen kind, fijngebouwd, dat liefst bij moeder op schoot zit. Als hij iets wil zeggen, fluistert hij het moeder toe, die het dan aan mij mag vertellen. Het is ook een koppig kind, maar hij zal geen stennis maken. Wel is hij gevoelig voor straf. Als iemand hem te streng toespreekt kan hij daarvan gaan huilen. Hij houdt niet van melk en ook niet zo van warm eten, meer van brood. Wel is hij erg dorstig. Nadat hij gedurende 6 weken het homeopathische middel Silicea terra (kwarts, mineraal) krijgt, blijven de oorontstekingen weg. Ook de oorloop verdwijnt. Daarnaast eet hij wat beter warm eten. Het gaat hem goed.

homeopathie nvkh