Aambeien

Aambeien zijn zwellichamen van weefsel en bloedvaten die ervoor zorgen dat de anus lucht- en lekdicht afgesloten wordt. Ze behoren dus tot ons lichaam. Echter, als aambeien regelmatig onder hoge druk komen te staan, kunnen ze gaan opzetten. Hierdoor kun je last krijgen van verwijde en gestuwde bloedvaten onderin de endeldarm of net boven de anus. Deze gestuwde bloedvaten kunnen inwendige of uitwendige zwellingen veroorzaken, vooral tijdens de stoelgang.

Inwendige aambeien zitten in de endeldarm, dus vóór de kringspier. Ze komen soms naar buiten tijdens de stoelgang. Uitwendige aambeien bevinden zich ná de kringspier, net voor de anus. Aambeien kunnen pijnlijk zijn, bloeden, branden of jeuken. Als je veel moet persen, is de kans dat je aambeien ontwikkelt groter, zoals bij chronische obstipatie, bij een bevalling of bij moeilijke stoelgang. Soms ontstaat er een bloedprop in de aambei die blauw of paars kleurt en erge pijn doet. Dan is er sprake van een getromboseerde aambei. 

 

Wat kun je doen bij aambeien?

Je kunt zetpillen of zalf krijgen die plaatselijk verdovend werken of een beetje verschrompelend werken. Daarnaast kun je de aambei laten afbinden. Na ruim een week valt de afgestorven aambei dan af. Ook kun je de bloedvaatjes in de aambei laten dichtschroeien, dan sterft die ook af. Of je kunt een irriterende vloeistof laten inspuiten, zodat ze verschrompelen. Hele grote aambeien worden soms operatief verwijderd. Het blijkt echter dat als je aanleg hebt voor aambeien, ze toch vaak weer opnieuw ontstaan.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Een homeopathisch middel pakt de oorzaak aan. De aambeien verdwijnen en komen niet meer terug. Een homeopaat zal alles uitvragen rondom de klachten: sinds wanneer heb je er last van, hoe voelt het, waar zitten ze, doen ze pijn, jeukt het of bloeden ze, hoe voelt de pijn, welke kleur hebben ze, hoe zien ze eruit? Is er iets waardoor je er even minder of meer last van hebt? Heb je last van een moeizame stoelgang of juist diarree of heb je ze sinds je bevalling? Hoe is je eetpatroon?

Casus

Een man van 57 jaar komt met klachten van aambeien. Hij heeft altijd last gehad van obstipatie en hij moet lang persen op het toilet. Hij heeft last van grote uitpuilende inwendige aambeien die heel erg pijnlijk zijn, alsof het vol zit met splinters daar. Ook is hij door de huisarts onderzocht en de aambeien zijn paars/blauwig van kleur. Hij heeft  een zwaar, vol gevoel in het rectum. Soms straalt de pijn zelfs uit naar de onderrug. De klachten verergeren tijdens en na de stoelgang en verbeteren bij knielen. Beweging en wandelen verergeren de klachten ook. Hij vindt het erg vervelend en schaamt zich er ook wat voor. Nadat hij gedurende 4 weken het homeopathische middel Aesculus hippocastanum (Witte paardenkastagne) heeft ingenomen, heeft hij geen last meer van de aambeien. Ze doen geen pijn meer en zijn veel kleiner geworden. Ook zijn ze huidkleurig, wat prima is. Frappant is dat ook zijn stoelgang  makkelijker is geworden, waardoor er veel minder druk op de aambeien komt te staan. Hij voelt zich er heel goed bij.

homeopathie nvkh