Hernia, spit en ischias

Een ‘hernia nuclei pulposi’, zoals een rughernia officieel genoemd wordt, is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Hernia kan verward worden met spit (lumbago) wat acute lage rugpijn is, of ischias (druk op zenuwwortels van de nervus ischiadus). Een hernia is meestal laag in de rug. De uitstulping drukt op de een zenuwbaan. Dit geeft veel pijn of een verdoofd gevoel alsof het been slaapt. Een hernia geeft uitstralende scherpe pijn langs de zenuwbaan naar de heup of het been, de knie en soms zelfs tot in de voet. Een hernia kan links- of rechtzijdig zijn. Bepaalde houdingen en bewegingen of hoesten of niezen kunnen de pijn verergeren of juist verbeteren.

De meeste mensen met een hernia hebben ook pijn in de onderrug. Daarnaast kan er krachtsverlies optreden in het aangedane been. De oorzaak van een hernia is feitelijk onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het kan ontstaan door fysieke of emotionele overbelasting.

Wat kun je doen bij een hernia?

Een hernia gaat meestal vanzelf over binnen 6-12 weken. Soms echter is de duur veel langer en heeft iemand er wel een jaar last van. Bovendien geeft het erg veel pijn en beperking, zowel op werkgebied als privé. Het is belangrijk om te blijven bewegen op een rustige manier. Probeer pijnlijke houdingen te vermijden, maar langdurig stilzitten of stilliggen doet het lichaam geen goed. Daarnaast kun je pijnstillers nemen. Die kunnen ervoor zorgen dat je niet al te krampachtig beweegt en je een tijdje minder pijn hebt.

 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal alles willen weten over de hernia: waar zit de pijn, sinds wanneer heeft u er last van, wat is er voor die tijd gebeurd in uw leven? Welke houding geeft enigszins verlichting van de pijn en welke houding of activiteit verergert de pijn? Waar bent u het meest in belemmerd door de hernia? Hoe voelt de pijn, is er ook een verdoofd gevoel of krachtsverlies? Verder zal de homeopaat vragen hoe of u warmbloedig bent of kouwelijk, wat u lekker of vies vindt om te eten en hoe uw karakter is. Ook uw achtergrond, ziektes in het verleden en aandoeningen die in de familie voorkomen zijn belangrijk. Het eerste consult duurt dan ook anderhalf uur. Daarna krijgt u het homeopathische middel toegestuurd. Doordat u zelfgenezend vermogen weer aan de slag gaat omdat de oorzaak wordt aangepakt met een homeopathisch middel, kan de klacht verdwijnen.

Voorbeeld

Een man van 64 jaar komt in de praktijk met een fikse hernia aan de rechterkant. Hij wil daar niet aangeraakt worden. De pijn straalt uit via het rechterbeen naar de voet. Met name bij onverwachte bewegingen verergert de pijn en als hij moet hoesten, niezen of bv met persen tijdens de stoelgang. Liggen gaat het beste op de kant waaraan hij geen pijn heeft, op de pijnlijke kant liggen is zeer pijnlijk. Hij heeft last gekregen van de hernia nadat hij met een ontslagregeling weg is moeten gaan op zijn werk. De regeling is financieel goed voor hem, maar hij had graag tot zijn 65ste blijven werken, had het prima naar zijn zin en veel ervaring. Voor zijn gevoel is hij afgedankt zodat er jonge mensen aangenomen kunnen worden. Ook was hij ineens zijn collega’s kwijt, waar hij het altijd goed mee kon vinden. Hij hoort er nu niet meer bij. Het thuiszitten is niets voor hem en hoe voelt zich lui. Na inname van het middel Tellurium metallicum (een metaal) voelt hij zich binnen een week al veel beter. Hij heeft veel minder pijn en het bewegen gaat makkelijker. Na 4 weken is hij weer helemaal de oude. Ook kan hij zich beter vinden in het ontslag: “het is goed zo, ik heb lang genoeg gewerkt. Ik wil nu gaan genieten van de andere dingen die het leven te bieden heeft”. Hij bouwt een nieuw leven op met hobby’s en nieuwe bezigheden.

homeopathie nvkh