Schildklierklachten

De schildklier is een hormoon producerende klier die tegen de luchtpijp zit net onder de adamsappel. De schildklier regelt o.a. de stofwisseling. Bij een te traag werkende schildklier (hypothyroïdie) is er een te laag metabolisme, moeheid, gewichtstoename, broze haren en een doffe huid. Bij een te snel werkende schildklier (hyperthyroïdie) is er nerveuze rusteloosheid, hartkloppingen, gewichtsverlies ondanks een grote eetlust, beven en bv zweten. Daarnaast kan in beide gevallen de schildklier zichtbaar vergroot zijn.

Door verschillende oorzaken produceert de schildklier te weinig of juist teveel hormonen en daardoor kun je erg ontregeld raken.

Wat kun je doen bij klachten aan de schildklier?

Met verschillende reguliere medicatie kan men de schildklier langzamer of juist sneller laten werken. Het gevaar is echter dat de dosis te hoog is en je naar de andere kant doorslaat. Daarnaast zijn mensen zelden van alle klachten af. Zo is de rusteloosheid bij een te snel werkende schildklier en de moeheid bij een te traag werkende schildklier moeilijk te behandelen.
Verder is er helaas weinig dat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Het belangrijkst is dat de oorzaak wordt aangepakt: de vraag is waaróm werkt je schildklier niet goed?

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal vragen sinds wanneer je last hebt gekregen van de schildklier en hoe de symptomen zich uiten. Ze wil alles weten van de klachten en wat er op dat moment aan de hand was in je leven. Ook zal zij vragen of je nog andere klachten hebt en of deze klachten ook in de familie voorkomen. Verder wordt gevraagd hoe je karakter is, of je het eerder warm of koud hebt, wat je graag eet of wat je vies vindt en wat je het meest vervelende vindt van de klachten. Op basis van al deze informatie zoekt de homeopaat een passend middel.

Voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw van 45 jaar komt in de praktijk met klachten van hyperthyroïdie, dus een te snel werkende schildklier. Zij heeft last van grote rusteloosheid en een gehaast gevoel. Ze is erg ongeduldig en heeft steeds het idee dat ze iets vergeten is. Ook heeft ze sterk wisselende stemmingen en kan niet tegen een grapje. De schildklier is vergroot. Ze is van zichzelf erg warmbloedig, zweet veel en kan niet goed tegen warmte. Buitenlucht vindt ze wel fijn, alle klachten verbeteren in de openlucht. Ze is erg hongerig, kan veel eten, maar voelt zich niet echt verzadigd en blijft erg mager. Ze heeft ook last van hartkloppingen die erger zijn bij de minste beweging en door warmte. Ze slaapt niet goed, is rusteloos ook ‘s nachts en ze moet soms zelfs opstaan en wat rondlopen. Ze raakt er uitgeput van.
Na inname van het homeopathische middel Iodum (Jodium, mineraal) voelt ze zich in de loop van de tijd veel rustiger worden, is ze minder gehaast, minder hongerig en verliest ze geen gewicht meer. Ze heeft geen hartkloppingen meer en ook veel minder wisselende stemmingen. Ze slaapt beter en voelt zich over het algemeen veel beter. Eens in de maand blijft ze een korreltje innemen en het blijft goed gaan.

homeopathie nvkh