Huilbaby
Volgens de definitie moet een baby minimaal 3 weken, 3 dagen per week en 3 uur
per dag huilen om een huilbaby te zijn. Door een week een huildagboek bij te houden, kun je kijken hoeveel je baby eigenlijk huilt. Vaak blijkt het mee te vallen. Onderliggende oorzaken kunnen zijn een traumatische bevalling en daarom last van de nek of het hoofd, darmkrampen, voedselallergie of reflux. In de meeste gevallen wordt echter geen medische of lichamelijke oorzaak gevonden.
Ook kan de baby een psychisch trauma hebben, bijvoorbeeld door een stortbevalling of doordat er tijdens de zwangerschap iets is gebeurd in het leven van de moeder. Huilbaby’s drijven hun ouders vaak tot wanhoop. Ze ontwikkelen later ook vaker gedragsproblemen en emotionele problemen.
Wat kun je doen als je kind een huilbaby is?
Een van de dingen die soms kan helpen, is de aloude stelregel “rust, regelmaat en reinheid”. Probeer het kind veel rust te geven en op vaste tijden te laten slapen en te voeden. Daarnaast reageren sommige kinderen heel goed op inbakering. Dit moet je niet op eigen houtje doen, maar kun je leren op het consultatiebureau. Ook babymassage kan ontspannend zijn voor baby én ouder. Een baby moet ervaren dat er sensitief op hem of haar wordt gereageerd om een goede hechting te krijgen. “Laten huilen” is dus géén goede manier om om te gaan met een baby. Er is altijd iets aan de hand als een baby huilt, ook al weet je als ouders nog niet wát. Sommige baby's willen nog niet alleen gelaten worden, er is dan nog verlatingsangst. Ook dan is het nodig om het kind te helpen met een homeopathisch middel zodat de verlatingsangst van binnenuit weg kan gaan.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal vragen sinds wanneer uw baby huilt. Is het direct na de geboorte begonnen of na enkele weken? Ook vraagt hij hoe het huilen overkomt: is het uit angst of niet alleen durven zijn of van boosheid of van pijn? Huilt het kind overdag én 's nachts? Is er iets wat het kind een beetje troost (tijdelijk)? Hoe is de zwangerschap en het eerste contact gegaan? Gaat het beter als je de baby bij je in bed legt? Hoe is het kindje verder van karakter? Heeft het kind het eerder koud of warm van zichzelf? Hoe gaat het voeden en het slapen? Op basis van alle informatie kiest de homeopaat het best passende individuele homeopathische middel voor uw kind, waardoor de rust kan worden hersteld. U merkt al binnen een paar weken verschil.