Koortslip
Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkeren omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft. Sommige mensen hebben echter zeer regelmatig een koortslip. Dat is vervelend. Via een passend homeopathisch middel kun je makkelijk voorkomen dat je steeds weer een koortslip krijgt. Meer hierover verderop in dit artikel.
Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via de handen, knuffelen en kussen verspreidt het virus zich. Je kunt het virus ook krijgen door gebruik van voorwerpen van iemand met een koortslip, zoals bestek, kopjes, tandenborstel, handdoek of lippenbalsem.
Bij een koortslip krijg je blaasjes, meestal op of rond de lippen. De blaasjes jeuken, branden, tintelen of doen pijn. Een koortslip gaat vanzelf over. Na 1 tot 2 dagen drogen de blaasjes op en komen er korstjes. Het plekje gaat vanzelf weg, meestal binnen 10 dagen. Meestal ontstaan de blaasjes op of rond de lippen. Vandaar de naam koorts'lip'. Maar je kunt het ook op andere plekken krijgen, zoals op je neus, kin of ooglid. Het kan gebeuren dat je het herpesvirus via je handen in je oog brengt. Dan kun je een oogontsteking krijgen. Je oog wordt dan rood en pijnlijk. Deze ontsteking kan schadelijk voor je oog zijn.
Knuffel geen pasgeboren baby's als u een koortslip heeft! Pasgeboren baby's (jonger dan 1 maand oud) kunnen ernstig ziek worden na contact met het herpesvirus. Ze kunnen een ontsteking van de hersenen krijgen. De baby kan hieraan overlijden. De meeste moeders hebben ooit in hun leven wel een keer een herpesinfectie gehad. Zij geven tijdens de zwangerschap via het bloed beschermende antistoffen aan de baby mee. Moeders die zelf nooit een herpesvirusinfectie hebben gehad, geven hun baby geen beschermende antistoffen tegen het herpesvirus mee. Baby's zonder antistoffen zijn na de geboorte extra kwetsbaar voor een herpesinfectie door een koortslip. Ook als de moeder op het moment van bevallen genitale herpes heeft (in de schaamstreek) kan de baby daar ernstig ziek van worden.
Wat kun je zelf doen bij een koortslip?
Raak de blaasjes niet aan en was uw handen regelmatig en maak ze goed droog. Laat anderen niet uw kopje of bestek gebruiken en even niet zoenen 😉. Met sommige crèmes van de apotheek kun je proberen een koortslip te voorkomen als je het aan voelt komen. Meestal ontstaat een koortslip in een tijd van verminderde afweer. Zorg daarom als dat kan voor goede voeding en voldoende slaap en rust. Verder is er helaas weinig dat je zelf kunt doen ter voorkoming.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?
De homeopaat zal altijd vragen naar alle symptomen van de koortslip: voel je het van tevoren al aankomen (tintelen), waar zit de koortslip meestal? Sinds wanneer heb je hier voor het eerst last van gekregen? Gaat de koortslip samen met andere klachten? Krijg je een koortslip als je weerstand lager is of altijd tijdens je cyclus? Hoe ben je als persoon: wat is je karakter, heb je het eerder warm of koud, wat vind je wel en niet lekker om te eten, hoe is je slaap etc. etc.! Op basis van al deze informatie gaat de homeopaat op zoek naar het passende, individuele homeopathische middel voor jou. De kans is dus groot dat iemand anders met een koortslip een heel ander middel krijgt als jij. Deze kleine korreltjes laat je smelten in de mond en meestal merk je al snel verbetering (als je op dat moment een koortslip hebt) of merk je dat je geen nieuwe koortslip meer krijgt.