Eczeem

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes en komt zeer veel voor. De meest voorkomende soorten eczeem zijn constitutioneel eczeem en seborroïsch eczeem. Constitutioneel eczeem zien we vaak bij baby’s en jonge kinderen en is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Het zit vooral in het gezicht, op het hoofd, in de elleboog- en knieholten, op de polsen en enkels. Wassen met water en zeep verergert de klachten. Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met aanleg voor allergie (astma, hooikoorts). Aanleg (constitutie) speelt een belangrijke rol. Waarschijnlijk is er een erfelijke afwijking (van een eiwit in de huid) waardoor de huid minder bescherming geeft. De huid kan minder goed water vasthouden en droogt sneller uit.

Seborroïsch eczeem Seborroïsch eczeem is een jeukende huiduitslag. De huid wordt rood en er ontstaan gelige, vette schilfers. Het zit vooral in het gezicht, op het hoofd en op de oren. Het komt door een andere samenstelling van het ‘huidsmeer’. Het eczeem verergert bij stress, kou en droogte, en als u veel zeep gebruikt of petten draagt. Als u alleen een jeukende en licht schilferende hoofdhuid heeft, noemen we dat ook wel “roos”. Dit is de lichtste vorm van seborroïsch eczeem.

Beiden vormen van eczeem zijn niet besmettelijk en aanraken kan geen kwaad.

 

 Eczeem

 

Naast eczeem zijn er nog vele huidaandoeningen zoals rosacea, psoriasis, vitiligo, puisten, wondroos, erytheem, dermatitis, ringworm of andere schimmelinfecties, koortslip, waterwratjes, netelroos, pemphigus, decubitus en acne bijvoorbeeld. Voor al deze aandoeningen kun je veel baat hebben bij een homeopathische behandeling. Maar in dit artikel gaat het over eczeem.

 

Wat kunt u zelf doen bij eczeem?

Bij constitutioneel eczeem kan smeren met een neutrale vette crème zoals lanettecrème, vaselinezalf of cetomacrogolzalf of zelfs kokosvet soms enige verlichting geven en het houdt de huid vet. Teveel douchen en wassen droogt de huid te snel uit en dat kan de klachten verergeren. 3x per week wassen of douchen is voldoende. De huid goed insmeren (bv met bodylotion of een crème) na het wassen helpt voor de verzorging van de droge huid. Soms kunnen baby's of kinderen niet tegen koemelk of lactose. Het strikt weglaten van deze producten kan dan het eczeem doen verdwijnen. Vaak heeft het kind dan tevens darmproblemen of problemen met de stoelgang. 

Bij seborroïsch eczeem kunt u bij veel last speciale shampoos, gels, lotions en crèmes gebruiken (werkzame stof: desoximetason of ketoconazol). Dit onderdrukt de huiduitslag. Ook kan het eczeem ontstaan of echt erger worden bij stress. Dit ontstaat dan na vele jaren met chronische stress.

Als u toch last blijft houden van eczeem dan kunt u met een passend homeopathisch middel uw klachten verhelpen zónder dat het eczeem onderdrukt wordt.

 

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat gaat kijken welk homeopathisch middel bij u of uw kind past. Hiervoor vraagt ze wanneer het eczeem is ontstaan, op welke plekken van het lichaam het zit, welke vorm van eczeem het is, of het jeukt, of er blaasjes zijn of vocht of juist droog eczeem. Verder zal de homeopaat zelf ook goed kijken hoe het eczeem eruit ziet en of de huid warm is of juist koud. Ook zal gevraagd worden of het in familie voorkomt en of er andere klachten samengaan met het eczeem. Verder zal gevraagd worden hoe u bent van karakter, van welk eten of drinken u houdt of juist niet, of u het eerder koud hebt als warm, hoe u slaapt en of u gevoelig bent voor andere ziektes. Op basis van dit geheel wordt een individueel passend middel gekozen. Deze korrels laat u smelten in de mond. U merkt vaak al snel dat het eczeem verbetert.

 

Voorbeeldcasus

Een moeder komt met haar zoontje van 3 jaar. Hij heeft al een jaar lang eczeem. Daarvoor had hij al wel een droge huid. Ze hebben gesmeerd met vette zalven en zelfs een tijd met hormoonzalf, maar zo gauw ze stoppen met de hormoonzalf komt het eczeem meteen weer terug. Ook wordt de huid dun door de steroïden in de zalf. Het eczeem zit in het gezicht (de wangen), op de onderarmen en onderbenen. Het ziet er erg droog uit en hard met kloofjes erin. Het voelt ruw aan. Het eczeem wordt erger door water (wassen/douchen) en in de wintertijd. In de zomer gaat het nog redelijk. Er zijn nooit blaasjes en ook komt er nooit vocht uit. ’s Nachts jeukt het eczeem erg, het lijkt te komen door de warmte van het bed en het feit dat hij dan geen afleiding heeft. Hij heeft de neiging om te krabben tot bloedens toe. Pas dan is de jeuk “over”. Eczeem zit in de familie, vader heeft het ook gehad als kind. Het kind heeft het snel warm en hij slaapt graag op de buik. Dit kind krijgt het homeopathisch middel Petroleum (ruwe steenolie). Na twee weken is het eczeem al een stuk minder en na 4 weken is er bijna niets meer te zien. De jaren daarna blijft het goed gaan, al blijft hij een wat droge huid houden.

homeopathie nvkh