Overgangsklachten en menopauze

Overgangsklachten zijn symptomen die de vrouw kan ervaren als ze aan het einde komt van de vruchtbare periode in haar leven. Daarna komt een nieuwe fase. In principe is de overgang een natuurlijke situatie, net zoals de menstruatiecyclus of een zwangerschap en daar horen van nature geen klachten bij. De overgang zou men dus probleemloos kunnen doorlopen. Maar klachten zijn zo veelvoorkomend dat de meeste vrouwen denken dat het erbij hoort en normaal is, maar niets is minder waar.
Overgangsklachten kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn en zowel lichamelijk als geestelijk. Men kan last hebben van prikkelbaarheid, nervositeit, depressieve gevoelens, dufheid, verwardheid, stemmingswisselingen, nachtzweten, opvliegers,

overmatig bloeden, onregelmatige menstruatie, hoofdpijn, hartkloppingen, moeheid, slecht slapen, vaginale droogheid etc. Dit alles door de veranderende hormoonspiegel. Deze klachten kunnen daarbij lang aanhouden. Zo kan men wel 10 jaar last hebben van de overgang als er niets aan gedaan wordt.
De overgang kan beginnen vanaf 40 jaar. Alles daarna is normaal. Als u eerder in de overgang komt is dat ‘premature’. Als u twijfelt of u in de overgang bent, kan uw huisarts dat uitzoeken door bloed te prikken. Na de overgang komt de menopauze. Deze kan alleen met terugwerkende kracht worden vastgesteld en begint als de vrouw een jaar lang geen menstruaties meer heeft gehad.

menopause photo: HRT Free Menopause Treatments HRTFreeMenopauseTreatments_zpsd04b1cc3.jpg

Wat kun je doen bij overgangsklachten?

Een aantal zaken kunnen overgangsklachten verminderen. Een daarvan is letten op de voeding. Neem niet teveel koffie, alcohol, vlees, pittig gekruid, frisdrank, suiker en witte meelproducten. Eet voldoende peulvruchten, zaden, granen (volkoren), vette vis, groenten, fruit, biogarde, noten en natuurlijke zoetmakers (honing etc.). Over het algemeen is dit gewoon gezond, onbewerkt, vers eten. Verder kunt u stress zoveel mogelijk proberen te vermijden of ontspanningsoefeningen doen en tijd voor uzelf nemen. Besef dat u door een overgang gaat en dat dat veranderingen met zich meebrengt.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

De homeopaat zal alles willen weten over uw klachten in de overgang. Waar heeft u precies last van, wanneer, wat verbetert of verergert de klachten. Heeft u al eerder hormonale klachten gehad, bv menstruatieklachten of tijdens de zwangerschap. Wat vindt u het meest vervelende aan de klachten. Hoe gaat het verder met u. Dit alles om het voor u passende individuele homeopathische middel te vinden. Met dat middel kunnen uw klachten sterk verminderen of verdwijnen en komt u meer in balans.

Voorbeeld

Een patiënte heeft veel minder last van haar overgangsklachten na het homeopathisch middel Lachesis mutus (Bosmeesterslang). Ze had last van bloedingen tussen de menstruatie in. Daarnaast was haar cyclus onregelmatig en zat er lange tijd tussen de menstruatieperioden. Zij had ook pijnlijke, gezwollen eierstokken en een verhoogd libido sinds de overgang. Ook was ze prikkelbaar en haar stemming kon snel omslaan. Verder had ze last van hartkloppingen. Ze is een gepassioneerde, levendige, extraverte vrouw met een neiging tot jaloezie en achterdocht naar anderen vrouwen. Ze kan ook dominant zijn.
Ze eet graag brood en heeft behoefte aan alcoholische dranken. Ze is warmbloedig en kan niet goed tegen hitte. Ze is altijd al gevoelig geweest voor hormonale veranderingen.
Na een paar doses van het homeopathisch middel Lachesis heeft ze geen last meer gehad van bloedingen uit de baarmoeder. Ook de pijn in de eierstokken verdween en de hartkloppingen zijn minder geworden. Haar stemming is veel gelijkmatiger nu. Hierdoor zit ze beter in haar vel.

homeopathie nvkh