Burn-out of overspannen
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn en waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Volgens cijfers van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1 miljoen Nederlanders burn-out klachten. Bij overspannen zijn, passen soortgelijke klachten, maar ze zijn dan milder en sneller over.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld constant te hoge werkdruk, problemen op je werk of spanning in je gezin. Maar vaak ook is het een combinatie van dit soort factoren. Wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan een stressveroorzakende situatie, kan dat zorgen voor overbelasting en uitputting. Dit kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is vaak werkgerelateerd, maar dit hoeft niet.
Bij een burn-out heb je lichamelijke en psychische klachten. Gevoelens van vermoeidheid en uitputting staan sterk op de voorgrond. De klachten die je ervaart beperken je in je dagelijks functioneren: op je werk, thuis en/of in je sociale leven.
Lichamelijke klachten die je kunt hebben zijn o.a.: extreme vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, maagpijn, darmklachten, duizeligheid of trillen. Psychische klachten die passen bij burn-out zijn: piekeren, erg moeilijk kunnen ontspannen, je opgejaagd voelen, prikkelbaarheid, somberheid, huilbuien, lusteloosheid, niet meer kunnen genieten van dingen, angstklachten, slechte concentratie, vergeetachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen of schuldgevoelens.
Oorzaken van een burnout
Iedereen reageert anders op stress. Een reorganisatie op het werk kan de ene persoon bijvoorbeeld veel spanningsklachten geven, terwijl een ander zich er niet druk om maakt. Risicofactoren voor het krijgen van een burn-out zijn de volgende persoonlijkheidskenmerken:
- Je gevoelens niet uiten
- Moeilijk om hulp kunnen vragen
- Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
- Negatief zijn over je eigen prestaties
- Perfectionistisch zijn
- Je (te) sterk betrokken voelen bij werk
- Erg gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan jezelf
Een andere risicofactor voor het krijgen van een burn-out is als omstandigheden zich opstapelen. Je draaglást kan dan groter zijn dan je draagkracht. Bijvoorbeeld: op je werk is een reorganisatie aan de gang waar je veel spanning van hebt. Dan wordt thuis je kind erg ziek. En dan gaat ook nog het dak lekken. Zo’n combinatie van spanningen kan je dan te veel worden. Daarnaast heeft het ook te maken met hoeveel invloed jij voor je gevoel hebt op al deze omstandigheden. (Bron: Wijzijnmind)
Behandeling van een burn-out
Je huisarts of de bedrijfsarts stelt vast of je een burn-out hebt. Een burn-out heeft een gunstig natuurlijk beloop. Dit betekent dat wanneer je rust neemt, de klachten uiteindelijk vanzelf verminderen. Maar om herhaling te voorkomen, is het erg belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welke omstandigheden tot zoveel stress hebben geleid. Neem je teveel hooi op je vork? Ervaar je problemen op je werk? Wil je alles altijd perfect doen? Misschien is het een combinatie van meerdere factoren. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, kun je daar een passende oplossing bij zoeken. De praktijkondersteuner, bedrijfsarts of een psycholoog kan je hierbij helpen. Daarnaast kan het zinvol zijn om via een homeopathische behandeling je natuurlijke herstel te optimaliseren en te bespoedigen.
De homeopathische behandeling
De homeopathische behandeling richt zich op het totaalbeeld van symptomen die iemand op dat moment heeft. De homeopaat zal bij de kenmerken van die persoon het passende homeopathische middel zoeken. Zo zijn de individuele symptomen verschillend bij mensen. Bij de één ligt de nadruk meer op geestelijke uitputting, concentratievermogen, bij de ander meer op lichamelijke symptomen door overbelasting van het zenuwstelsel, zoals snel overprikkeld zijn of vermoeidheid. Daarnaast wil een homeopaat ook andere dingen weten: welke voedingsmiddelen eet je nu graag, wat heb je liever niet? Heb je het eerder koud of warm? Kun je nog slapen of slaap je juist heel veel? Op welk tijdstip van de dag ben je op je best? Maar ook hoe ben je als persoon en wat is er vooraf gegaan aan de burn-out, dat het zo ver is gekomen. Je krijgt dan korrels die je ongeveer 2x per week inneemt. Hiermee merk je, bij het passende homeopathische middel, snel verbetering. Binnen vier weken moet je duidelijk kunnen merken of het helpt of niet. Bij geen verbetering kies ik een ander middel voor je.