Zie in de rechterbalk of onderaan de pagina (smartphone) voor alle artikelen op alfabetische volgorde

Langdurige klachten na Covid-19 infectie

Óf mensen ziek worden en hoe ziek en hoe lang ze nog klachten houden is bij een Covid-19 infectie heel verschillend gebleken. Het gaat van geen enkel symptoom hebben (wel positief getest) tot overlijden aan Covid. In de acute fase zijn de klachten die mensen hebben uiteenlopend, maar veel voorkomend zijn koorts, luchtwegproblemen, spierpijn, hoofdpijn, heel moe/zwak, keelpijn, droge hoest, verlies van reuk en smaak en diarree. In deze fase doe je het rustig aan, lig je echt ziek op bed of moet je zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis. 

Na de acute fase gaat het vaak wat beter en heeft men het idee dat het ergste achter de rug is. Voor veel mensen is dat ook het geval. Bij sommige mensen komen de klachten daarna weer terug, soms nog heftiger dan eerst. Het duurt bij hen weken en zelfs maanden voordat ze weer een beetje inspanning kunnen verrichten zonder moe te worden of helder kunnen denken. Zelfs na alleen milde klachten houden veel mensen nog lang last. Het gaat dan om mensen van allerlei verschillende leeftijden, ook jonge mensen en zowel mannen als vrouwen.

Bij een aantal mensen verdwijnen klachten die ze hebben overgehouden aan de Covid-19-infectie  helemaal niet. Het kan heel angstig zijn om te ontdekken dat dat laatste stuk maar niet beter wordt.

Sommige mensen worden er (zeer begrijpelijk) wanhopig van en blijven zitten met een afmattende hoest, erge moeheid, benauwdheid, hartkloppingen, brainfog, geheugenproblemen, concentratieproblemen, aanhoudende hoofdpijn en reuk-en smaakverlies. Als je nog niet in staat bent om te werken voel je je soms ook bezwaard. En het kan moeilijk te begrijpen zijn voor mensen in je omgeving die soms zelf ook Covid hebben gehad, maar in mindere mate, dat jij nog steeds zo moe bent of je nog steeds niet kunt concentreren of jezelf nog niet eens uit bed kunt slepen om aan de dag te beginnen. Heel akelig aan deze ziekte is ook dat je erg eenzaam kunt zijn in je ziek zijn, omdat familie en vrienden niet binnen durven te komen om je te helpen of om je kinderen op te vangen, uit angst om zelf besmet te worden.

 

Covid 19 klachten 

Oorzaken van langdurige klachten na Covid-19/corona

Mensen gaan er soms vanuit dat klachten vanzelf wel weer beter worden doordat er tijd overheen gaat of doordat we proberen weer op te bouwen, maar het is belangrijk om te weten dat dit soms helaas niet vanzelf zo gaat. Iedereen reageert anders op elke ziekteverwekker en als je er gevoelig voor bent kunnen je klachten chronisch worden, ook al werk je goed aan je herstel. Dit is o.a. bekend bij de ziekte van Pfeiffer en de Q-koorts of na een heftige longontsteking. Dan moet je zelfgenezend vermogen een zetje krijgen van buitenaf zodat het weer op gang komt en je wel verder herstelt. Je lichaam kan er anders in blijven hangen, terwijl je zo graag je eigen leven weer terug wilt. Als je longen blijvende beschadiging hebben opgelopen door de Covid-infectie is het helaas niet mogelijk om volledig te herstellen, maar een verbetering in energie, ademhaling en uithoudingsvermogen kan zeker wel.

De reguliere behandeling

In de acute fase probeer je zelf uit te zieken, krijg je advies of behandeling van de huisarts en soms moet je zelfs in het ziekenhuis opgenomen worden. Daarna begint de fase waar dit artikel over gaat. Inmiddels is bekend dat veel mensen restklachten houden en zijn er gelukkig inmiddels ook programma’s beschikbaar om zover mogelijk weer te herstellen, zoals een combinatie van fysiotherapie, psychologische ondersteuning, logopedie etc. Maar niet iedereen kan hier aanspraak op maken. Soms is het zelfs moeilijk om steun en erkenning te krijgen van behandelaars omdat de symptomen niet herkend worden als nog van een Covid-infectie.

De homeopathische behandeling

Voor de homeopaat is het belangrijk dat precies duidelijk wordt wat jouw specifieke klachten zijn en waren. Ik ga altijd helemaal terug naar het begin van de infectie. Waar had je als eerste last van toen je Covid-19 kreeg? En hoe ging het daarna verder, helemaal tot aan nu. Het gaat dan om de lichamelijke symptomen maar ook hoe het ging met je denken, concentreren en hoe voelde je je emotioneel. Bij iedereen zijn de symptomen namelijk verschillend. Verder wil ik van alles eromheen weten: waar heb je behoefte aan qua eten of wat lust je nu juist niet, heb je veel of weinig dorst, hoe is je slaap, wat is het beste of slechtste moment van de dag, wisselt je moeheid, heb je het eerder warm of koud, kun je veel prikkels hebben of niet etc. etc. Had je daarvoor ook lichamelijke klachten, hoe reageerde je voorheen op griep of verkoudheid? Op basis van wat jij vertelt, ga ik het homeopathische middel zoeken dat daar het beste bij past. Dat reactiveert jouw zelfgenezend vermogen zodat het herstelproces weer op gang kan komen. Vaak merken mensen al na een week de eerste verbetering. Na 2-3 weken kijken we hoe het gaat en wissel ik van middel als er onvoldoende vooruitgang is. Soms zijn er in de loop van de tijd meerdere middelen nodig.

Voorbeeldcasus

Een vrouw van 38 jaar belt met klachten van Covid-19/corona. Vier weken geleden is ze positief getest. Ze had toen al een hoest, wat koorts, benauwdheid met ademhalen en ze is haar reukvermogen en smaak verloren. De hoest is al die tijd gebleven, het is een droge, harde, pijnlijke hoest zonder slijm. De koorts is inmiddels al lang weer weg maar ze is nog heel erg vermoeid, snel buiten adem, snel hartkloppingen en ze ruikt nog niets en de smaak is ook nog niet goed. Ze heeft een stekende pijn in de spieren van de borstkas en de rug van al het hoesten. Als ze hoest houdt ze haar borstkas vast met haar handen, zoadat die zo min mogelijk beweegt. Elke beweging doet trouwens zeer, het beste zit ze of ligt ze heel stil. Ze wordt het liefst met rust gelaten nu. Ook het hoesten verergert door te bewegen en als ze een warme kamer binnenkomt. Het gekke is dat ze juist graag ligt op de kant die pijn doet of er hard op duwt. Dat vermindert de pijn dan even. Ze heeft het liever net te koud dan te warm, warmte doet haar nu geen goed. Ze heeft veel dorst, meer dan anders. De moeheid is het ergst in de ochtend maar is er altijd en verergert door elke lichamelijke inspanning en door te praten. Het is een lichamelijke maar ook een mentale vermoeidheid. Ze is bang dat het niet meer goed komt, het duurt nu al zo lang. Ze kan nog steeds niet werken en voelt zich bezwaard naar haar werkgever. "Ik herken mezelf niet meer", zegt ze, "ik ben normaal zo’n energiek persoon". Ze eet wel omdat het moet en soms heeft ze ook echt trek, maar niets smaakt nog goed en ze kan er ook niet meer van genieten. Ze was voorheen altijd heel gezond en had een goede conditie.

Op basis van haar klachten kies ik voor het middel Bryonia alba C200 (witte heggerank, plant). Na enkele dagen heeft ze al meer ruimte in haar borstkas voor haar gevoel, kan ze beter ademhalen. De hoest is na anderhalve week bijna weg en de pijn in de borstkas wordt langzaam minder nu ze minder hoeft te hoesten. Ze is veel minder snel moe, kan meer doen dan eerst en er zit nog steeds verbetering in. De reuk is weer teruggekomen en ook de smaak is weer normaal. Na 4 weken voelt ze zich een stuk beter. Ze is ook weer aan het werk gegaan, ze werkt nu halve dagen. Verder is ze veel minder angstig over de toekomst nu ze merkt dat het steeds beter met haar gaat. "Ik ben weer mezelf aan het worden", zegt ze.

homeopathie nvkh