Zie in de rechterbalk of onderaan de pagina (smartphone) voor alle artikelen op alfabetische volgorde

 

Klachten na vaccinatie

Waar het grootste deel van de volwassenen en kinderen geen blijvende klachten krijgt na een vaccinatie gebeurt het bij een klein gedeelte van de mensen wel degelijk. Momenteel zijn natuurlijk vooral de vaccinaties voor Covid-19-infectie actueel: Pfizer en Moderna, maar het geldt voor alle vaccinaties. Nu zoveel mensen tegelijkertijd gevaccineerd worden, wereldwijd, op allerlei leeftijden en met allerlei onderliggende aandoeningen, zie je ook dat er soms klachten bij mensen ontstaan. Hiermee bedoelen we niet de kortdurende normale bijwerkingen zoals koorts, gevoel van malaise, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn etc. Deze klachten zijn normaal omdat je immuunsysteem aan het werk gaat en gaan na enkele dagen ook weer vanzelf over.
In dit artikel worden klachten bedoeld die niet vanzelf overgaan en blijven spelen. Dit kan een veelheid aan klachten zijn, afhankelijk van het immuunsysteem van diegene en voor welke klachten iemand zelf al gevoelig is. Vaak zie je dat oude symptomen weer opnieuw opkomen. Maar er kunnen ook volledig nieuwe en ernstige klachten ontstaan of je voelt jezelf nooit meer de oude. 


De meeste klachten ontstaan meteen na vaccinatie, althans dezelfde dag of nacht nog. Iemand wordt dan uit zichzelf niet meer de oude, de klachten verdwijnen niet meer en houden aan.
Soms wordt er door een vaccinatie iets in gang gezet waardoor de klachten zich pas enige tijd na de vaccinatie manifesteren. Dit kan na een week of soms zelfs na enkele maanden pas zijn. Zeker bij herhaalde vaccinaties kan dit het geval zijn. Ook kan het zijn dat je op de eerste twee of drie vaccinaties prima reageert maar op de vierde of vijfde vaccinatie ineens wel klachten krijgt. 

 

Vaccinatie 1024x578

 

Oorzaken van klachten na vaccinatie

Bij een vaccinatie krijgt je lichaam een verzwakte vorm van een virus of bacterie ingespoten of in geval van de Covid-19 vaccins wordt ons lichaam aangezet tot het zelf maken van het virus-eiwit, zodat je immuunsysteem antistoffen gaat produceren, zodat als je echt in aanraking komt met dit virus je er al redelijk tegen beschermd bent. Hierdoor reageer je als het goed is minder heftig en wordt je er niet of minder ziek van. Wel kun je nog anderen besmetten.
Een vaccinatie is echter voor het lichaam een onnatuurlijke manier van het virus of de bacterie binnen krijgen. Normaal gaat dit via de lucht of via lichaamsvloeistoffen. De slijmvliezen in de neus en keel zijn dan de eerste beschermingslinie. Als een ziekteverwekker toch verder doordringt in de luchtwegen bijvoorbeeld, komt vervolgens een tweede verdedigingslinie in actie etc. Bij een vaccinatie wordt het virus of de bacterie rechtstreeks in het lichaam gespoten. Ons immuunsysteem wordt dus volledig verrast.
De mensen die klachten krijgen van een vaccinatie hebben óf een overreactie van hun immuunsysteem die de vaccinatie-stof onschadelijk probeert te maken, daar wordt je dan ziek van. Of ze hebben een onderreactie waarbij je lichaam onvoldoende de ziekteverwekker uit het vaccin kan uitschakelen. Je immuunsysteem blijft dan steeds proberen om op te treden waardoor je klachten blijft houden omdat dat steeds niet lukt. Een gedeelte van de mensen heeft ook een negatieve reactie op één van de hulpstoffen in het vaccin die dienen als conserveringsmiddel. Zij kunnen dan niet tegen deze specifieke stof.

 

De reguliere behandeling

In de reguliere behandeling zal men de bijwerkingen noteren en doorgeven aan het Lareb. Als de klachten te lang ná de vaccinatie ontstaan, zullen ze niet eens meer toegeschreven worden aan de vaccinatie. De ontstane klachten zullen behandeld worden indien mogelijk. Vaak wordt echter dan de reactie van het lichaam onderdrukt bijvoorbeeld met antibiotica, hormoonzalf of andere medicatie. In veel gevallen is er weinig te doen aan dergelijke klachten.

 

De homeopathische behandeling

In de homeopathie wordt er vanuit gegaan dat je immuunsysteem blijft hangen in de poging om de vaccinatie te verwerken. Je immuunsysteem moet dus geholpen worden, zodat je lichaam weer in evenwicht komt. Soms doen we dat door de betreffende vaccinatie te ontstoren en kunnen de klachten daardoor verdwijnen. Soms is daarnaast ook een individueel passend homeopathisch middel nodig om volledig te herstellen.
De homeopaat zal altijd kijken hoe en wanneer je klachten zijn begonnen. Waar heb je last van? Hoe uit zich dat? Wat doet jou goed en wat helemaal niet? Waar zitten je klachten? Zijn je klachten alleen lichamelijk of ook emotioneel of psychisch? Aan wat voor eten en drinken heb je nu behoefte? Heb je het nu eerder koud of eerder warm dan voorheen? Heb je eerder klachten gehad na een vaccinatie? Met welke klachten ben je al bekend in je leven?
Op basis van al deze informatie kiest de homeopaat de voor jou passende behandeling. Je krijgt daarbij één of meerdere homeopathische middelen in de vorm van kleine korrels. Die kun je in de mond laten smelten. Na enkele weken wordt gekeken hoe het met je gaat. Als er onvoldoende vooruitgang is, wordt de behandeling bijgesteld. Vaak is er snel en blijvend verbetering van je symptomen mogelijk.

homeopathie nvkh

Informatie en Afspraken

 • 06-36013433
 • Als u de voicemail krijgt, graag uw naam en telefoonnummer inspreken, dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
 • info@homeopathievandeven.nl
 • Maandag t/m donderdag
  van 9.00 -17.30 uur.

Praktijk Adres

 • Pastoor van Haarenstraat 44
  5464 VH Mariaheide (tussen Veghel en Uden)
 • KvK: 17245374
  BTW-ID: NL001768467B18
  AGB-codes:90037629 en 90016239 Koepelorganisatie
 • RBCZ logo CMYK payoff transparant lichte achtergrond