Hooggevoeligheid 

. 

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en worden sterker geprikkeld dan gemiddeld. Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. Ook zijn ze gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele en tactiele stimulatie en zij blijken meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en het aantal mogelijke scenario's die een omgeving in zich bergt.
Vaak worden ze ten onrechte als verlegen en geremd gezien.

Ook zijn ze geneigd tot minder sociale omgang en assertiviteit, niet omdat ze verlegen of weinig sociaal zijn, maar als gevolg van noodzakelijke aanpassing aan hun aangeboren eigenschap die hen noopt voorzichtiger met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Tevens zijn ze vanwege hun opmerkingsvermogen meer geneigd tot empathie en altruïsme en blijken zij in met name een rustige omgeving in staat te zijn informatie beter dan gemiddeld op te nemen en alle details en nuances uit te werken.

Hooggevoeligheid brengt waardevolle eigenschappen met zich mee. Zo kunnen ze de 'ideale werknemer' zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Maar hierdoor kunnen zij ook eerder last krijgen van een burn-out, overspannenheid of depressie. Bij kinderen kan men ook spreken over nieuwetijds-kind of indigo-kind.

Wat kun je doen als je hooggevoelig bent?
Het is belangrijk dat je je bewust wordt van het feit dat je hooggevoelig bent of dat je een hooggevoelig kind hebt en dat je je levenswijze daaraan aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling beperken. Ook mag je schuld- of minderwaardigheids-gevoelens over beperkingen loslaten. Je mag het conformeren en aanpassen aan de rest, zoals vaak door reguliere therapeuten verlangd wordt, loslaten! Tegelijkertijd moet je waken voor dramatiseren en slachtoffergedrag en werken aan je assertiviteit, waar het veel HSP’s aan ontbreekt. Ook moet je vooral aan het maatschappelijke leven blijven deelnemen. Door je hooggevoeligheid kun je aan de samenleving juist bijdragen wat jij te bieden hebt.
Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Hooggevoeligheid op zich is iets positiefs en geen symptoom. Pas wanneer je klachten krijgt door je hooggevoeligheid kun een homeopathisch middel nemen om weer in evenwicht te komen.
De homeopaat zal navragen sinds wanneer de klachten er zijn. Hooggevoelig ben je vanaf de geboorte, maar er kan iets voorgevallen zijn, waarna je klachten kreeg.
Tevens zal de homeopaat vragen in welke zin je gevoelig bent en wil hij alles over de klachten weten. Is er iets waar de klachten minder van worden of juist meer? Verder zal de homeopaat vragen naar je karakter. Op basis van alle informatie kiest de homeopaat een passend middel.

Voorbeeld

Zo heb ik een patiënte bijvoorbeeld het homeopathische middel Phosphorus gegeven (Fosfor, mineraal). Dit is een open, extraverte persoon. Ze heeft behoefte aan gezelschap, heeft veel vrienden en is goed in contact maken. Ze is gevoelig voor alle externe indrukken: geluiden, aanraking, geuren, situaties of emoties. Ze voelt mensen goed aan en is zelfs helderziend.
Ze is snel bang voor het donker, voor onweer, voor alleen zijn of voor geesten. Als kind kroop ze altijd ’s nachts bij haar ouders in bed! Ze is angstig, maar reageert goed op geruststelling en troost. Ze heeft veel fantasie en kan in haar eigen wereld leven. Doordat ze te open is, kan ze onrustig worden, zich niet afsluiten en zich slecht concentreren. Ze is a.h.w. letterlijk grenzeloos, neemt alles uit haar omgeving op, zo ook de emoties van anderen en weet daarbij niet wat van haarzelf is en wat van de ander. Ze heeft vaak last van luchtwegklachten.
Omdat dit middel van toepassing is, werd ze na een aantal korrels rustiger, minder angstig, kon ze zich beter concentreren en zich beter afsluiten voor prikkels en zat ze minder in haar hoofd met negatieve gedachten.

homeopathie nvkh