Hooggevoeligheid 

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en worden sterker geprikkeld dan gemiddeld. Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen. Ook zijn ze gevoeliger voor geluiden en geuren en voor visuele en tactiele stimulatie en zij blijken meer indrukken op te nemen, waardoor zij zich eerder en meer bewust zijn van details en het aantal mogelijke scenario's die een omgeving in zich bergt.
Vaak worden ze ten onrechte als verlegen en geremd gezien.

Ook zijn ze geneigd tot minder sociale omgang en assertiviteit, niet omdat ze verlegen of weinig sociaal zijn, maar als gevolg van noodzakelijke aanpassing aan hun aangeboren eigenschap die hen noopt voorzichtiger met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Tevens zijn ze vanwege hun opmerkingsvermogen meer geneigd tot empathie en altruïsme en blijken zij in met name een rustige omgeving in staat te zijn informatie beter dan gemiddeld op te nemen en alle details en nuances uit te werken.

Hooggevoeligheid brengt waardevolle eigenschappen met zich mee. Zo kunnen ze de 'ideale werknemer' zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Maar hierdoor kunnen zij ook eerder last krijgen van een burn-out, overspannenheid of depressie. Bij kinderen kan men ook spreken over nieuwetijds-kind of indigo-kind.

Wat kun je doen als je hooggevoelig bent?

Het is belangrijk dat je je bewust wordt van het feit dat je hooggevoelig bent of dat je een hooggevoelig kind hebt en dat je je levenswijze daaraan aanpast: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling beperken. Ook mag je schuld- of minderwaardigheids-gevoelens over beperkingen loslaten. Je mag het conformeren en aanpassen aan de rest, zoals vaak door reguliere therapeuten verlangd wordt, loslaten! Tegelijkertijd moet je waken voor dramatiseren en slachtoffergedrag en werken aan je assertiviteit, waar het veel HSP’s aan ontbreekt. Ook moet je vooral aan het maatschappelijke leven blijven deelnemen. Door je hooggevoeligheid kun je aan de samenleving juist bijdragen wat jij te bieden hebt.

Hoe werkt de homeopathische behandeling?

Hooggevoeligheid op zich is iets positiefs en geen symptoom. Pas wanneer je klachten krijgt door je hooggevoeligheid kun een homeopathisch middel nemen om weer in evenwicht te komen.
De homeopaat zal navragen sinds wanneer de klachten er zijn. Hooggevoelig ben je vanaf de geboorte, maar er kan iets voorgevallen zijn, waarna je klachten kreeg.
Tevens zal de homeopaat vragen in welke zin je gevoelig bent en wil hij alles over de klachten weten. Is er iets waar de klachten minder van worden of juist meer? Verder zal de homeopaat vragen naar je karakter. Op basis van alle informatie kiest de homeopaat een passend middel.

Voorbeeld

Zo zou iemand het homeopathische middel Phosphorus kunnen krijgen (Fosfor, mineraal). Dit past bij een open, extraverte persoon, die heeft behoefte aan gezelschap, veel vrienden heeft en goed is in contact maken. Ze zijn gevoelig voor alle externe indrukken: geluiden, aanraking, geuren, situaties of emoties. Ze voelen mensen goed aan en zijn soms zelfs helderziend.
Ze zijn snel bang voor het donker, voor onweer, voor alleen zijn of voor geesten. Als kind kruipen ze ’s nachts vaak bij hun ouders in bed! Ze kunnen angstig zijn, maar reageren goed op geruststelling en troost. Ze hebben veel fantasie en kunnen in hun eigen wereld leven. Doordat ze soms té open zijn, kunnen ze onrustig worden, zich niet goed afsluiten en zich slecht concentreren. Ze zijn a.h.w. letterlijk grenzeloos, neemt alles uit hun omgeving op, zo ook de emoties van anderen en weet daarbij niet wat van henzelf is en wat van de ander. Ze kunnen last van luchtwegklachten hebben zoals bronchitis of een longontsteking gehad hebben.
Als dit middel van toepassing is, worden ze na inname van dit middel rustiger, minder angstig, kunnen ze zich beter concentreren en zich beter afsluiten voor prikkels en zitten ze minder in hun hoofd met negatieve gedachten.

homeopathie nvkh